BOKA ETT DISCOVERY CALL

Transparent-PNG

Detox påverkar åldrandet

DETOXA FÖR ATT SE YNGRE UT

Vi lever i en värld fylld av toxiner, gifter och tillsatser som kan skada vår hälsa. Vi känner till ca 100 000 kemikalier som idag finns på vår plantet och som kan skada vår hälsa i olika grad, vissa kan t o m leda till cancer.. Inte ens om vi förflyttar oss till Tibet och sätter oss på en bergstopp och mediterar dagarna i ända kan vi undgå toxiner och gifter. Och i takt med att vi blir äldre så ökar påverkan och stressen från dessa kemikalier vårt interna avgiftnings- och detoxsystem, dvs ffa leverns förmåga att avgifta sig (1/2/3).

Många av dessa kemikalier är toxiska och kan påskynda vårt åldrande. De kan till och med bidra till många åldersrelaterade sjukdomar. Studier påvisar att exponering för toxiner påverkar åldrandet på en djup cellnivå. Toxiner har associerade mekanismer som påverkar åldrandet negativt, dessa inkluderar:

  • Ökande oxidativ stress
  • Orsakar obalanserade tarmbakterier
  • Stör den endokrina funktionen
  • Hämmar nyckelenzymer
  • Kan ändra det genetiska uttrycket
  • Skada vårt immunsystem

Detox påverkar åldrandet

Lyckligtvis finns det många sätt att stödja optimal avgiftning och detox genom kost, livsstil och tillskott. En klinisk studie från 2020 (4) visade att de deltagare som huvudsakligen åt en ekologisk, växtbaserad kost innehållande mycket grönsaker, frukt, fullkorn, fytonutrienter och nötter hade lägre halter av giftiga och toxiska kemikalier lagrade i kroppen än människor som mestadels åt den vanliga västerländska kosten. 

 

Tillräckligt med sömn, 7-9 timmar per natt, fysisk aktivitet och hantering av stress hjälper din kropp till att effektivare detoxa sig. Att stödja kroppen och dess förmåga till avgiftning kan hjälpa till att skydda celler och vävnader från de negativa effekter som toxiner och gifter kan ha på åldrandet.

 

För att optimera kroppens avgiftningssystem, levern, är en funktionsmedicinsk detox bästa lösningen. Den hjälper kroppen att renas och att eliminera toxiner. Reningen sker i levern, i två steg, där fettlösliga toxiner omvandlas till vattenlösliga avfallsprodukter, så att dessa kan föras ut ur kroppen de naturliga vägarna. En detox görs enligt en speciellt process där kroppen får vila och fokusera på avgiftningen samtidigt som processen stöttas med exakt de nutrienter som behövs för att underlätta och påskynda avgiftningen. Det är viktigt att du får i dig alla näringsämnen; vitaminer, mineraler, antioxidanter, aminosyror etc som krävs under detoxprocessen. Om du inte får i dig alla ämnen finns en risk att du får toxiner cirkulerandes i blodbanan som istället kan orsaka skador i din kropp.

Oavsett om vi försöker minimera gifter i vardagen är det omöjligt att undvika dem helt. Jag brukar därför köra en funktionsmedicinsk detox fyra gånger per år för att stötta kroppen. Nästa gång jag kör har du möjlighet att delta i det jag kallar ”Body Detox”. Om du aldrig tidigare gjort en funktionsmedicinsk detox rekommenderar jag dig att köra 21 dagar. Efter en tre veckors detox, brukar det var tillräckligt med en sju dagars detox varje kvartal.

Är du nyfiken på att se om du har några toxiner som skapar obalans och tecken på ohälsa i din kropp. Gör quizet nedan.

QUIZ

Ta reda på din kropps toxiska nivå.

Kroppen kan liknas vid en bägare som dagligen ansamlar toxiner. Tills slut får dessa bägaren att svämma över. Det visar sig i din kropp som symptom eller tecken på ohälsa. Till slut kan det leda till sjukdom.

Hur full är din bägare?

Källa:

  1. National Library of Medicine. National Center for Biotechnology Information. Pubmed.gov. Detoxification reactions: relevance to aging.
  2. National Library of Medicine. National Center for Biotechnology Information.  Pubmed.gov. The Chemical Exposome of Human Aging.
  3. National Library of Medicine. National Center for Biotechnology Information. Pubmed.gov. Defining the Toxicology of Aging.
  4. Equi Life. Detox to look younger and feel healthier.