BOKA ETT DISCOVERY CALL

Transparent-PNG

Hjärndimma

HJÄRNDIMMA - EN HORMONELL OBALANS

Du missar möten, du kommer inte ihåg vad som sagts vid förra mötet. Du glömmer bort vad du skulle säga mitt i en mening. Allt som du inte skriver upp glömmer du bort. Du är inte ensam. Du håller inte heller på att få demens, men du lider troligen av ”hjärndimma”.

Att mitt i livet känna att du förlorar minnet och glömmer mer och mer och tappar minnet, kan vara oerhört skrämmande, speciellt om du tror att det är ett permanent tillstånd. Många kvinnor undrar i hemlighet om dessa ”stunder av hjärndimma” är början på demens och blir riktigt oroliga.

Klimakteriet & förklimakteriet

Hjärndimma är ett av de vanligaste symtomen i klimakteriet. Orsaken bakom allt det här är ofta låga nivåer av viktiga näringsämnen och sjunkande nivåer av hormoner såsom östrogen. I kombination med nedan faktorer ökar risken för hjärndimma:

  • bristande koncentration
  • trötthet
  • ångest
  • stress

Hjärndimma och svårigheter att tänka klart anses också vara relaterad till hormonella upp- och nedgångarna som pågår i samband med klimakteriet. Vissa delar av hjärnan, speciellt de som kopplas samman med det verbala minnet, är rika på östrogenreceptorer. Det förklarar att det kan finnas en fysiologisk koppling mellan hormonell status och hjärnans funktion. Faktum är att studier visar att när vi tar naturligt förekommande östrogen i vår kost kan det förbättra både lång- och korttidsminnet samt kognitiva funktioner.

Ytterligare en orsak till hjärndimma är att cirkulationen avtar i och med att vi åldras. Det leder till att mindre syre når våra hjärnceller, vilket påverkar att vi inte är lika skärpta och klara i tanken. Många av oss utmanar inte ut våra hjärnor så mycket som vi borde.  

Bli av med hjärndimman

Glömska behöver inte vara självklart när vi blir äldre. Det finns saker du själv kan göra för att hålla dig skarp och klartänkt:

  • Ät en näringstät och fytoöstrogenrik kost.
  • Rör dig mycket och lev en aktiv livsstil.
  • Träna och utmana din hjärna att lösa kluriga uppgifter.

QUIZ

Ta reda på om dina hormoner är obalanserade!

När du är klar kommer du att inse om och hur mycket dina hormoner är obalanserade och vad du kan göra för att balansera dem för att nå optimal hälsa.

Ta reda på din obalans!