BOKA ETT DISCOVERY CALL

Transparent-PNG

Värmevallningar

Värmevallningar & nattsvettningar

Värmevallningar är troligen det vanligaste symptomet som förknippas med klimakteriet. Vissa upplever det enbart under natten och då brukar det kallas nattsvettningar. Det är inte alla som får vallningar, men drygt 80 % av alla kvinnor tros drabbas av någon gång. Värmevallningarna kan ofta börja ofta i förklimakteriet långt innan du slutar menstruera och kan sedan fortsätta i flera år efteråt.

Förutom att det är jobbigt så upplever många kvinnor att känns pinsamt och de känner sig begränsade pga rodnader och svettningar.

Orsak till värmevallningar

Anledningen till värmevallningarna tros komma från bristen på östrogen som påverkar hypotalamus, den del av hjärnan som reglerar kroppstemperaturen. När östrogennivåerna sjunker försöker hjärnan gång på gång att få igång äggstockarna igen, vilket orsakar värmevallningar. 

Östrogennivåerna sjunker inte i en rätt linje utan kan fluktuera och stiga och sjunka vid olika tidpunkter under många år, vilket gör att de här besvären kan fortgå lång tid.

Symptom på värmevallningar

Frekvensen, varaktigheten och intensiteten av värmevallningar varierar från en person till en annan. De kan komma flera gånger under dygnet, såväl dag som natt.  Vallningen kan pågå från några sekunder till cirka fem minuter, med fyra minuter är genomsnittet.

Andra besvär som ofta kommer utöver den plötsliga värmervallningen är ex  hjärtklappning, yrsel, ångest och irritation. En del kvinnor upplever att de får en sk”aura” före en värmevallning som får dem att känna sig konstiga eller olustiga.

Vad göra åt värmevallningar?

Värmevallningarna kan balanseras genom hormonterapi, men även helt naturligt. Oavsett vilken metod du väljer så kan det ta lite tid för kroppen att komma i balans.

Genom att äta fytoöstrogener såsom ex gula linfrö och soja, kan vi lura hjärnan att tro att vi har normala hormonnivåer och normalt med cirkulerande östrogen.

 

Forskning visar även att vi kan minska vallningarna med upp till 60% genom att utföra någon typ av daglig avslappning som ex meditation.

QUIZ

Ta reda på om dina hormoner är obalanserade!

När du är klar kommer du att inse om och hur mycket dina hormoner är obalanserade och vad du kan göra för att balansera dem för att nå optimal hälsa.

Ta reda på din obalans!