BOKA ETT DISCOVERY CALL

Transparent-PNG

Långsam metabolism

det kan vara din sköldkörtel

Metabolismen är förenklat beskrivet de processer som omvandlar näringsämnen till energi, som får kroppens celler att växa och föröka sig. Metabolismen är nödvändig för att vi ska kunna överleva och må bra. Hastigheten på vår metabolism, ämnesomsättning, är gentiskt ärvd, och beror till största del på kroppssammansättningen. Den kan påskyndas eller saktas ned beroende på förändringar i kost, träning och hormonella obalanser.

Många upplever att ämnesomsättningen avtar med åldern. Det kan bero på minskad muskelmassa på kroppen samt sänkt hormonell aktivitet, vilken sker naturligt. Många gånger tenderar dock minskad muskelmassa och ökad fettvävnad bero på minskad fysisk aktivitet och mindre bra kostval.

 

Metabolismen styrs även av sköldkörteln och många kvinnor lider av underfunktion i sköldkörteln. Sköldkörteln hjälper till att reglera flera processer i kroppen, från antalet kalorier du förbränner till hjärtfrekvens och matsmältning och är viktig för vår hälsa. Varje cell i din kropp har sin egen ämnesomsättning och påverkas bl.a. av sköldkörtelhormoner. Symtom på en obalanserad sköldkörtel kan därför visa sig i nästan alla kroppssystem, vilket kan göra det svårt att känna igen sköldkörtelns obalanser och hitta grundorsakerna till problemen. Känner du igen dig i något av dessa symptom?  

Om du svarade ja på något av dessa, kan dina symptom vara relaterad till långsam metabolism och en obalanserad sköldkörtel. En obalanserad sköldkörtel kan bli oupptäckt inom vården pga att testernas referensvärden kan underskatta graden av din sköldkörtelobalans. Faktum är att om dina sköldkörtelvärden hamnar utanför referensvärdena vid de vanliga testerna, så har troligen din sköldkörtel varit ur balans en längre tid.

Möjliga orsaker till sköldkörtelobalans

Långvarig stress

Kronisk stress kan orsaka eller försämra sköldkörtelobalansen (1). Det handlar om upplevd stress och det kan vara allt från relationer, arbete och livspusslet till Candidaöverväxt, toxiner eller virus. Under stress skickar hypotalamus i hjärnan signaler till binjurarna som instruerar dem att frigöra hormonerna adrenalin och kortisol. Dessa är de hormoner som är ansvariga för att göra kroppen redo för kamp eller flykt och har fokus på en sak, överlevnad. Kroppen nedreglerar då vissa hormoner som ex sköldkörteln samtidigt som det uppreglerar delar av immunsystemet, vilket exemplevis kan orsaka autoimmuna sjukdomar och kronisk inflammation.

Obalanserad tarm

En obalanserad tarm kan också leda till obalans i sköldkörteln (1). Candida- och bakterieöverväxt samt födoämnesöverkänslighet är exempel på faktorer som orsakar en obalanserad och läckande tarm. Vid läckande tarm finns en risk att matpartiklar, bakterier, läkemedelsrester och andra toxiner tar sig in i blodomloppet, vilket kan få immunsystemet att överreagera. Det leder till stress i kroppen på samma sätt som ovan, vilket då påverkar sköldkörteln och immunförsvaret.

Toxiner

Miljögifter som bekämpningsmedel, luftföroreningar, kemikalier i hushålls- och skönhetsprodukter kan innehålla toxiner och gifter som kan skapa obalans i sköldkörteln (1). Tungmetaller som kvicksilver, kadmium och arsenik kan även ställa till det för sköldkörteln. Dessa metaller kan påverka kroppen på olika sätt, vilket bidrar till obalans i immunsystemet och ökar inflammationen i kroppen, vilket i slutändan kan leda till obalans i sköldkörteln.

Hitta grundorsaken

Om du känner igen dig i symptomen ovan bör du kolla upp din sköldkörtel och hitta grundorsakerna till din sköldkörtelobalans. Du gör det enklast via funktionsmedicinska tester och ibland kan det krävas flera tester innan grundorsaken hittas. Det finns fyra funktionsmedicinska tester som är av största värde för att hitta grundorsakerna till en obalanserad sköldkörtel. Enklast är att göra alla fyra testerna på en och samma gång för att direkt få svar, svart på vitt. Om man hellre vill starta med ett test så rekommenderar jag testerna i ordningen de står nedan, dvs först och främst det Kvinnliga hormontestet. Utifrån det testet kan information ges om vilket ytterligare test som skulle vara aktuellt.

1. Kvinnliga hormontestet testar såväl sköldkörteln som kortisol och könshormonerna. 

2. Hårmineralanalys visar på mineralnivåer och toxisk belastning av tungmetaller.

3. Födoämnesöverkänslighetstest är viktigt att testa ffa vid Hashimotos då födoämnesöverkänslighet är vanligt förekommande vid denna autoimmuna sjukdom.

4. Candida, bakterie och metabolism test kan ge viktiga svar på om det förekommer näringsbrister, Candida- och bakterieöverväxter etc som vanligen leder till en läckande tarm.

Vad händer när man vet orsaken?

Det är först när vi vet grundorsaken till dina sköldkörtelproblem som vi kan börja balansera din kropp så att den kan självläkas naturligt. Om du exempelvis genomfört kvinnliga hormontestet och vi sett att dina kortisolnivåer är ur balans. Då börjar vi balansera dessa både med livsstilförändringar men även med kosttillskott som hjälper din kropp att återigen hitta balansen. Det kan också vara så att det kvinnliga hormontestet visar att allt ser bra ut och vi väljer utifrån din ”Case Review” att titta närmre på andra faktorer som ex födoämnesöverkänslighet eller bakterieöverväxt.

Tips för att naturligt balansera sköldkörteln

Funktionsmedicinsk detox

Många med sköldkörtelproblem skulle må bra av en funktionsmedicinsk detox för att rensa ut toxiner som kemikalier, gifter och tungmetaller som lagrats i kroppen och för att optimera leverns avgiftningsförmåga. En funktionsmedicinsk detox ska innehålla alla näringsämnen, dvs vitaminer, mineraler, antioxidanter, enzymer och aminosyror som krävs för att detoxen ska kunna ske på ett säkert och effektivt sätt. Testa gärna vår Body Detox.

Eliminera eller minska stressen

Så länge du är kronisk stressad kommer du ha svårt att kunna läka din kropp fullt ut. När din kropp är i stress kommer den att fokusera på göra dig redo för den utmaning den står inför. Det innebär att adrenalin och kortisol kommer att flöda från binjurarna. När du klarat av utmaningen ska stresshormonerna sjunka, men om du konstant är i stress händer inte detta och kroppen hamnar i ett kroniskt stresstadie. Då fortsätter kroppen att producera adrenalin och kortisol vilket i sin tur kan komma att påverka ditt sköldkörtelhormon T3 att ombildas till rT3 (vilket inte är en aktiv form av sköldkörtelhormon. Hjärnan skickar då signaler till sköldkörteln att producera mer TSH som kan bli T4 och T3. Stressen kan orsaka att du får en obalanserad sköldkörtel från början, men det kan också få din sköldkörtel att fortsätta vara obalanserad år ut och år in.  

Sömn & vila

Att upprätthålla goda sömnvanor och få den vila du behöver är en annan viktig ingrediens för att hålla en hälsosam hormonbalans. Under natten arbetar kroppen med att repararera, självläka och detoxa sig själv. Tillräckligt med sömn, dvs 7-9 timmar/natt är behovet för i princip alla människor. 

Undvik gluten

Celiaki eller ”enbart” överkänslighet mot gluten är mycket vanligt vid obalanser i sköldkörteln. Att utesluta gluten har visat sig vara effektfullt för många med både hypotyreos och Hashimotos. Vill du testa om du är överkänslig mot exempelvis gluten rekommenderar jag dig ett födoämnesöverkänslighetstest.

Läk din tarm

Se till att skapa en bra balans i din tarm. Gör dig av med Candida- och bakterieöverväxt, se till att du har tillräckligt med magsyra samt läk därefter tarmen ordentligt med glutamin, zink och goda tarmbakterier.

QUIZ

Ta reda på om dina hormoner är obalanserade!

När du är klar kommer du att inse om och hur mycket dina hormoner är obalanserade och vad du kan göra för att balansera dem för att nå optimal hälsa.

Ta reda på din obalans!