Problem med Sköldkörtel?
två varningsflaggor på obalans i sköldkörteln
Saknar du ditt driv, din motivation och orken att få saker gjorda? Känner du dig istället utmattad och orkar knappt ta dig igenom dagen? Eller har du lite extra vikt som du har försökt bli av med fler gånger än du vill minnas. Men oavsett hur många förändringar du gör i din kost och hur mycket du tränar, kan du helt enkelt inte bli av med de där envisa kilon.
Allvarlig trötthet och svårigheter att gå ner i vikt är två röda flaggor som kan tyda på en obalans i din sköldkörtel.
Din sköldkörtel är en fjärilsformad körtel i halsen som producerar hormoner som är ansvariga för att reglera metabolismen i din kropp, allt från matsmältningssystemet till din cirkulation.
Uppskattningsvis så har 10-2% obalans i sköldkörteln, och många tar receptbelagda mediciner för att lindra sina symtom. Hypotyreos, eller underaktivitet av sköldkörtelfunktionen, är en vanlig typ av obalans i sköldkörteln, vilket orsakar ett brett spektrum av symtom. Men du kan även ha en överfunktion i sköldkörteln.
Symptom vid:
Hypotyreos, underfunktion
- Sömnsvårigheter
- Trötthet och/eller utmattning
- Koncentrationsproblem och/eller hjärndimma
- Torr hud och tunnare hår
- Känslighet för kyla
- Led- och muskelvärk
- Sänkt energi och uthållighet
- Svårighet att gå ner i vikt
Hypertyreos, överfunktion
- Oro och/eller ångest
- Humörsvängningar
- Hyperaktivitet och/eller nervositet
- Svettningar
- Utebliven och/eller liten menstruation
- Handskakningar
- Känslighet för höga temperaturer
- Viktnedgång

Fyra av de vanligaste orsakerna till sköldkörtelproblem
- Långvarig stress på kroppen är en av de största bovarna bakom sköldkörtelproblem. Denna stress kan orsakas av problem på jobbet, i din relation eller andra belastningar på din kropp som infektion, gifter eller blodsocker obalans. Sömnbrist, för mycket träning, processad mat stressar också din kropp.
- Under stress skickar hjärnan en signal till binjurarna som instruerar dem att frigöra hormonerna adrenalin och kortisol. Dessa är de hormoner som är ansvariga för en ”kamp-eller-flykt-reaktion” i kroppen, och fokuserar alla kroppens processer på överlevnad. Detta fokus på överlevnad skapar obalanser i sköldkörteln, vanligtvis genom en underfunktion.
- En mage och tarm som inte fungerar kan också leda till obalans i sköldkörteln. Ett obalanserat matsmältningssystem kan orsaka läckande tarm som leder till att osmälta matpartiklar, bakterier och andra gifter som läkemedel kommer ut i blodomloppet, vilket kan få immunförsvaret att överreagera och skapa inflammation.
- Näringsbrister är ytterligare en vanlig faktor bakom sköldkörtelproblem och din kropp kan inte läka förrän du tillgodoser kroppens näringsbehov.
Hitta orsaken bakom dina sköldkörtelproblem
Det bästa sättet att komma till botten med dina sköldkörtelproblem är att identifiera vad som pågår inuti din kropp.
Jag rekommenderar dig tre tester för att få en bra bild av din status:
- Hormontestet som visar din status gällande:k könshormoner, kortisolnivåer samt sköldkörtelnivåer.
- Hårmineralanalys som ger information om dina mineralnivåer, tungmetaller och dess balanser. Det visar på näringsbrister och obalanser som kan ha en påverkan på dina hormonnivåer. Vidare ger det en övergripande indikation på hur din sköldkörtel och dina binjurar mår.
- Mag- & tarmtest som testar hur väl din metabolism och tarmhälsa fungerar. Här visa även se om du har näringsbrister, överväxt av Candida och/eller bakterier, hur dina celler mår samt om du producerar tillräckligt med transmittorer som ex serotonin, GABA och dopamin.
När orsakerna till dina problem är kända brukar det vara ganska enkelt att komma till rätta med problemen.
QUIZ
Ta reda på om du har obalanser som påverkar din sköldkörtel.
När du är klar kommer du att inse om och hur mycket din sköldkörtel är obalanserad och vad du kan göra för att balansera den för att nå optimal hälsa.
Hur påverkad är din sköldkörtel?
