BOKA ETT DISCOVERY CALL

Transparent-PNG

Stress, hormoner & binjurar

FÖRSTÅ BINJURARNA

Stress kan ställa till allt det där. Kronisk, långvarig eller upprepad stress skapar obalans i din kropp som kan få stora konsekvenser om du inte hanterar den. För att uppnå optimal hälsa är det viktigt att förstå hur binjurarna och det endokrina systemet fungerar, hur det kan bli obalanserat och vad du själv kan göra för att stötta det.

Det endokrina systemet

Det endokrina systemet består av flera körtlar; hypofysen, tallkottkörteln, sköldkörteln, bisköldkörteln, brässen, bukspottkörteln och binjurarna och deras system, och de finns i hela kroppen. De producerar och utsöndrar hormoner som din kroppen använder för att kontrollera och stödja viktiga funktioner som ditt humör, dina energinivåer, din ämnesomsättning och hur dina organ fungerar.

Sköldkörteln

Sköldkörteln producerar hormoner som reglerar din energianvändning och don övergripande ämnesomsättning, metabolism. 

Tallkottkörteln

Tallkottkörteln producerar hormonet melatonin från aminosyran tryptofan, vilket hjälper till att främja vilsam sömn. Melatonin framkallar sömnighet och är antagligen den viktigaste regulatorn för vår nattsömn.

Bukspottkörteln

I bukspottkörteln bildas insulin vars funktion är att öka upptaget och lagringen av glukos i kroppens celler. När insulin når blodet sjunker mängden glukos i blodet. Hormonet glukagon bildas också i bukspottkörteln. Glukagon har motsatt funktion än insulin och ser till att öka blodsockret.

Binjurarna

Binjurarna är två körtlar som sitter som små hattar ovanpå varje njure. De producerar hormoner som hjälper till att reglera blodtryck, ämnesomsättning hjärtfrekvens, immunitet och hur vi reagerar på stress. Binjurarna producerar kortisol som hjälper oss att vakna på morgonen, hålla energin uppe under dagen samt att klara stressiga situationer, vilket utlöser en ”fight eller flight”-respons.

Binjurarnas funktion

Våra binjurar är magiska och hjälper oss dagligen. När vi står inför en stressor, en utmaning, utlöser binjurarna adrenalin, noradrenalin och kortisol, vilka gör oss redo att hantera situationen. Detta är vanligtvis bra för din hälsa. Men om du utsätter dig för alldeles för många utmaningar, för ofta, så kan det påverka din kropps förmåga att hantera stress. När stressen fortsätter att upprepas kan kroppen gå in i en andra stressfas där den försöker skydda oss från en pågående upplevd fara. 

Detta kan leda till en obalans mellan hormoner i hela kroppen och med tiden allvarligare hälsoproblem. Obalanserade hormoner är det samma 

som ett obalanserat hormonsystem, vilket kommer att visa sig som olika tecken eller symptom på ohälsa. Pågår det för länge kan du utveckla olika sjukdomar. Beroende på vilken sjukdom eller tecken på ohälsa som du får beror på var du har din genetiska svaghet.

Vikten ökar

När du utsätts stress ökar kortisolproduktionen. Kortisol strävar efter att frigöra energi i form av glukos, vilket gör att blodsocker- och insulinnivån i kroppen ökar. Det här är toppen vid ett kortvarigt stresspåslag då det hjälper oss att klara av utmaningen vi ställts inför. Om du fortsätter stressa under en längre tid sjunker istället både ämnesomsättningen och kaloriförbrukningen. Detta var viktigt för våra förfäder så att de kunde överleva en längre period av svält, torka eller kyla. Idag blir effekten istället några extrakilon fett som sätter sig på kroppen, oftast runt midjan.

Sköldkörteln påverkas

Ju längre tid stressen pågår desto svårare får kroppen att försvara sig mot det som orsakar stressen. För att spara energi minskar kroppens produktion av de fettförbrännande och uppbyggande könshormonerna; testosteron, progesteron och östrogen. På så sätt påverkas vår sexlust. Det finns också kopplingar mellan stress och besvär som uppkommer både i förklimakteriet och i klimakteriet.

 

Produktionen av sköldkörtelhormon påverkas av långvarig stress. Sköldkörtelhormonet TSH som stimulerar produktionen av våra sköldkörtelhormoner T4 och T3 arbetar tvärtom är stresshormonet kortisol. När du stressar strävar kortisolet efter att pressa ner dina nivåer av T3 och T4 för att spara energi, vilket får TSH-produktionen att öka, som en motreaktion. Det visar sig som en obalans där ditt TSH blir för högt samtidigt som T3 och T4 är låga.

Balansera dina hormoner

Hormonbalansen är avgörande för att optimera din hälsa. Ett sätt att hjälpa till att säkerställa balans är att förstå binjurarna, det endokrina systemet och hormonernas påverkan på vår sömn, metabolism och allmänna hälsa. Se till att skapa en balans i ditt liv, minska stressen innan det är för sent.

Är du nyfiken på att se om du har några obalanser som påverkar sköldkörteln eller dina hormoner. Gör quizen nedan.

QUIZ

Ta reda på om dina hormoner är obalanserade!

När du är klar kommer du att inse om och hur mycket dina hormoner är obalanserade och vad du kan göra för att balansera dem för att nå optimal hälsa.

Ta reda på din obalans!

QUIZ

Ta reda på om du har obalanser som påverkar din sköldkörtel.

När du är klar kommer du att inse om och hur mycket din sköldkörtel är obalanserad och vad du kan göra för att balansera den för att nå optimal hälsa.

Hur påverkad är din sköldkörtel?