Håravfall

Plågsamt symptom som kan påverka kvinnans utseende och känslor om sig själv.

Upplever du att ditt hår förändrats? Har det blivit tunnare? Upplever du håravfall eller tappar du mycket hår? Är hårstråna finare och mer sköra? Då är du inte ensam. Håravfall är ett vanligt symptom under klimakteriet.

Case story

Lena 48, är en av mina klienter som i förklimakteriet upplevde håravfall och tappade mängder av hår. Håret gick från att vara tjockt och svallande till att bli tunt, stripigt och sprött. Vi inledde Lenas coaching med att genomföra en hårminerlanalys. Samtidigt rådde jag henne att gå till vårdcentralen och ta ett kompletterande blodprov. Hårmineralanalysen visade på flera näringsbrister men blodprovet visade endast på järnbrist. Med hjälp av kosttillskott av järn samt balansering av Lenas näringsstatus så har håret börjat växa och bli tjockare igen.

Vad innebär håravfall?

Kvinnor tappar oftast hår på ett annat sätt än män, och det är vanligt att se och känna förändringar i håret i klimakteriet. För många kvinnor är håravfall ett vanligt symptom och cirka 50 % av kvinnor upplever att de tappar mycket hår under klimakteriet. Utöver håravfall upplever många av dessa kvinnor även att deras hår blir tunnare under denna period av livet. Håravfall börjar ofta i 50 års åldern men kan även börja tidigare. Ofta fortsätter kvinnor att tappa mycket hår efter menopaus och när en kvinna når 70 års åldern upplever ca 70% att de har fått tunnare hår. Håravfall är ofta ett ovälkommet och väldigt plågsamt symptom för de kvinnor som drabbas, eftersom vårt hår spelar en avgörande roll för hur vi ser ut och vad vi känner om oss själva.

Hur kan det visa sig?

Håravfall under klimakteriet kännetecknas ofta av att håret blir tunt över hela huvudet. Tydliga tecken på håravfall och att kvinnan tappar mycket hår är att hästsvansen blir tunnare, hon får en bredare bena och större delar av hennes hårbotten syns igenom. 

För många kvinnor blir det även tydligt att se hur mycket hår hon har tappat genom att se håravfallet på kudden, i hårborsten och i duschavloppet. Många kvinnor upplever även att håret bli torrare, bryts av lättare än tidigare samt att håret hänger mer och blir svårare än tidigare att styla.

Kvinna med grått hår som speglar sig och kammar håret.

Vad beror det på?

Alla människor fäller runt 30-150 hårstrån om dagen oavsett om de är i klimakteriet eller inte. Det är inte alla kvinnor i klimakteriet som kommer att uppleva håravfall, med i samband med klimakteriet, när nivåerna av östrogen och progesteron sjunker, förkortas hårcykelns växtfas betydligt. Detta leder till att håret växer långsammare. När håret växer långsammare, hinner inte hårväxtcykeln att ersätta det hår som faller av i samma takt som tidigare. Som ett resultat av detta kan håret bli tunnare.

 

Under klimakteriet, samtidigt som östrogennivåerna sjunker, blir kroppens nivåer av testosteron och androgener högre än tidigare i förhållande till de övriga kvinnliga könshormonerna. Androgener kan försämra hårväxten för vissa kvinnor. Till skillnad från östrogen, som främjar hårväxten på huvudet, främjar androgener hårväxten på kroppen och ansiktet. Kvinnan får alltså mindre hår där hon vill ha det och mer hår där hon inte vill ha det, ex mer hår på hakan.

 

Det finns andra faktorer som kan leda till håravfall och att kvinnan riskerar att tappa mycket hår under klimakteriet. Detta kan vara faktorer som stress, sköldkörtelproblem, låga järnnivåer och vissa mediciner. Även åldrande och ärftliga faktorer kan spela stor roll för hårets hälsa och tillväxt. Om håravfall är vanligt i familjen kan det också bidra till en ökad risk för kvinnan själv att tappa mycket hår under klimakteriet. Med åldern blir våra hårsäckar mindre aktiva och håret kan gradvis tunnas ut och förlora sin volym. Åldern kan även vara anledningen till att en del kvinnor upplever att håret blir torrare under klimakteriet. Med åldern avtar kroppens talgproduktion och blodfetter. Detta sker samtidigt som pigment och melanin, som dels ger håret dess färg men som även har en utslätande effekt på hårstrået, minskar.

 

"Jag har säkert tappat 50% av mitt hår, dessutom har det blivit tunt och babymjukt. Jag hade kraftigt hår innan klimakteriet".

Kvinna, 46 år

Vad kan jag göra åt håravfallet?

Håravfall i klimakteriet kan vara en utmaning och svårt att behandla, men precis som för de flesta andra klimakteriebesvär så kan livsstilsförändringar ge ditt hår de bästa förutsättningarna för att bli starkt och fortsätta växa.

6 tips för att minska håravfall:

1. Träning

Även om träning i sig inte kommer att stoppa håravfall, så är det viktigt att röra på sig för att hantera stress. Stress kan vara en orsak till tunnare hår och håravfall hos många kvinnor i klimakteriet.

 

2. Rökning

Om du upplever att du tappar mycket hår under klimakteriet rekommenderar jag dig att sluta röka. Cigarettrök innehåller tungmetaller vilket kan göra ditt håravfall värre.

 

 

3. Hårvård

När vi åldras blir vårt hår allt finare och känsligare. Undvik därför aggressiva och kemiska produkter. Använd istället milt schampo och balsam som är skonsamt mot håret och hårbotten, och använd gärna hårvårdsprodukter med naturliga ingredienser som ger ditt hår näring från insidan och ut. Försök även att undvika överdriven värme och styling som plattänger och locktänger för ofta. Dessa kan skada håret och förvärra håravfall.

 

4. Kost & kosttillskott

Se till att äta en balanserad och näringstät kost som är rik på vitaminer och mineraler, som järn, zink, biotin och vitaminer A, C och E. Dessa är viktiga för hårets hälsa och viktiga för en bra hårtillväxt. Då våra hårsäckar skapar vårt hår från protein är det viktigt att se till att få i sig ordentligt med protein vid alla mål. Om du misstänker att du har näringsbrister bör du överväga att dagligen ta kosttillskott av näringspulver.

 

 

5. Återhämtning

Stress kan göra att du tappar mycket hår under klimakteriet. Att vila kan därför till och med hjälpa till att minska risken för tunt hår under klimakteriet. Utöva andnings- och/eller avslappningstekniker som meditation, yoga eller djupandning dagligen för att hantera stressnivåerna.

 

6. Sömn

Se till att få tillräckligt med sömn då sömn är viktigt för kroppens allmänna hälsa, inklusive hårets hälsa.

 

Summering

Kom ihåg att resultat av de olika förändringarna kan variera för varje individ, och det är viktigt att vara tålmodig och konsekvent med de valda åtgärderna i syfte att minska risken för att tappa mycket hår. Håravfall i klimakteriet kan vara en naturlig del av åldrandet, men genom att ta hand om din hälsa och använda skonsamma hårvårdsrutiner kan du hjälpa till att förbättra hårets hälsa och utseende.

Källor:
  1. Q Dinh Q. Female pattern hair loss: current treatment concepts. National Library of Medicine. 2007.
  2. Chaikittisilpa S et.al. Prevalence of female pattern hair loss in postmenopausal women: a cross-sectional study. National Library of Medicine. 2022.
  3. Kamp E. et.al. Menopause, skin and common dermatoses. Part 1: hair disorders. National Library of Medicine. 2022.
  4. NHS. Women and hair loss: coping tips. 2021.