Klimakteriebesvär

Tecken och symptom på klimakteriet!

majoriteten kommer att uppleva besvär -

ibland så mycket att hela kvinnans tillvaro påverkas.

De flesta kvinnor kommer att uppleva symptom i övergångsåldern och dessa kan påverka en kvinnas liv totalt, både på arbetet och fritiden. Klimakteriet tar nämligen inte paus mellan kl 8-17 när du är på jobbet. Klimakteriebesvär kan börja månader eller till och med flera år innan din mens slutar och kan pågå i flera år efter menopaus. De flesta får symptom medan de fortfarande har mens, vilket gör att det många gånger kan vara svårt att förstå att det är klimakteriet som knackat på dörren.

75%

av alla kvinnor upplever klimakteriebesvär och av dessa har 25% så pass svåra symptom att de har en utmaning att klara av sin vardag.

Men alla får inte klimakteriebesvär,

20-25% av alla kvinnor seglar rakt igenom klimakteriet utan att märka av några symptom eller besvär.

Det här kan du förvänta dig

Det första tecknet på att du kommit in i klimakteriet är oftast en förändring i din mens blödningsmönster. Mensen kan börja bli lätt eller väldigt riklig. Den kan innehålla klumpar och du kan drabbas av störtblödningar.

Frekvensen av din mens kan också komma att påverkas. Den kan komma tätare, varannan eller var tredje vecka, eller så glesas den ut och gör uppehåll på flera månader åt gången. Vissa upplever att de får täta mellanblödningar och ibland kan det upplevas som om du har mens konstant. Slutligen kommer du sluta menstruera helt och hållet.

Klimakteriet är en unik resa för varje kvinna och alla kvinnor upplever klimakteriet olika. 

Under klimakteriet när hormonerna sjunker kan kvinnan uppleva en rad känslomässiga, kognitiva och fysiska besvär. En del av dessa kommer du att känna igen, men vissa kan vara oväntade. Många kvinnor känner sig omedvetna om och oförberedda på omfattningen, svårighetsgraden och effekten av symptomen. Klimakteriet, övergångsåldern, smyger sig ofta på vilket gör det svårt att uppmärksamma och förstå förändringarna som sker i kroppen. 

VANLIGA KLIMAKTERIEBESVÄR

Klimakteriet är en unik resa för varje kvinna och alla kvinnor upplever klimakteriet olika, men det finns några vanliga symtom som är bra att hålla utkik efter. Det kan hjälpa dig att känna till de vanligaste klimakteriebesvären och hur dessa kan påverka dig, samt vad du kan göra för att hantera specifika klimakteriebesvär och således må bättre genom hela din klimakterieperiod.