Torr hud

En kombination av klimakteriet och åldern.

Går du igenom klimakteriet? Känns din hud ökentorr hur mycket du än smörjer den?

I en studie ansåg ca 50% av kvinnorna att klimakteriet hade resulterat i hudförändringar. Torr hud var det mest dominerande besväret i detta skede.

 

Med stigande ålder ökar andelen individer som upplever besvär, och vid 60 års ålder kämpar nästan alla med torr hud.

Case story

Torr hud besvärade Helena 54, i klimakteriet. Hon upplevde att hennes hud förändrades snabbt och att hon blev väldigt torr. Huden på benen och i ansiktet blev extremt torr och hon fick dessutom mer akne och pigmentfläckar. Bra naturliga hudprodukter, mycket vatten, kollagen-tillskott och omega-3 hjälpte henne. Hon testade även hormonbehandling en period men upplevde inte någon större förbättring av sin torra hud.

Vad är torr hud?

Hudförändringar som torr hud, är ofta en effekt av hormonella förändringar och kan inträffa när som helst i klimakteriet, eftersom hormonfluktuationer börjar redan i förklimakteriet. Klimakteriet går ofta hand i hand med åldrande, och olika typer av hudförändringar som är vanligt under denna tid i livet är därför inte alltid hormonrelaterat utan kan även vara effekterna av en mogen hud. Det innebär att även om en del av de hormonrelaterade förändringarna försvinner i postmenopaus, då östrogennivåerna är permanent låga, kommer naturligtvis huden att fortsätta förändras men då framför allt till följd av åldrande. Effekten av olika hudförändringar under klimakteriet skiljer sig mycket från person till person, men framför allt upplever många kvinnor torr hud.

Hur kan det visa sig?

Torr hud är ett obehagligt tillstånd som kan uppstå av en mängd olika anledningar, men som kännetecknas av fjällning, klåda och sprickbildning. En kvinna kan ha en naturligt torr hud, men även de som vanligtvis har en fet hud kan uppleva torr hud då och då. Torr hud kan påverka vilken del av kroppen som helst, men besvärar vanligtvis händer, armar och ben.

 

Förutom torr och skör hud, kan klimakteriet göra huden mer aknebenägen och göra att kvinnan får fler rynkor. Dessutom uttrycker många kvinnor en känsla av att hudens spänst förvinner över en natt. Huden kan även bli tunnare och mer känslig och risken för att få skador och blåmärken ökar samtidigt som läkningstiden blir längre. En del upplever andra hudförändringar under klimakteriet. Exempelvis uttrycker många kvinnor att pigmentfläckar tenderar att bli fler efter att hon klivit in i klimakteriet. Pigmentfläckar är mörka fläckar som dyker upp på huden och dessa kan vara envisa och svåra att få bort.

Kvinna som blundar, håller handen på kinden och ser glad ut.

Vad beror det på?

Många hudförändringar under klimakteriet, som torr hud, är resultatet av en minskning av östrogenhalten i kroppen. Östrogenet har flera viktiga uppgifter bl a att stimulera kollagenproduktion, som beräknas minska med 30% under de första åren av klimakteriet, samt att hjälpa till att förbättra elasticiteten i vår hud. När östrogennivåerna under klimakteriet sjunker blir det svårare för vår hud att lagra och behålla fukt vilket orsakar torr hud och i värsta fall kan huden då börja flagna. En minskad förmåga att binda fukt påverkar även den skyddande hudbarriären och risken för känslighet och inflammationer ökar. Bristen på fukt leder således till en hud där fina linjer och rynkor blir mer tydliga.

Förutom sjunkande östrogennivåer kan hudförändringar och torr hud under klimakteriet även bero på åldrande och andra faktorer. Detta kan vara exponering för olika miljöfaktorer som kallt och/eller torrt väder samt exponering för solljus. Besvären kan även uppstå till följd av rökning, vitaminbrist, frekvent handtvätt och användning av handsprit, som en effekt av olika läkemedel, eller till följd av sjukdomar som diabetes eller sköldkörtelproblem. Oftast är det en kombination av biologiska och hormonella förändringar som leder till torr hud och andra besvär med huden under denna period i livet.

"Huden på mina smalben krackelerar och är torra som fnöske och det svider och blir som små sprickor."

Kvinna, 50 år

Vad kan jag göra åt torr hud?

När du kommer till klimakteriet så behöver din hud extra omvårdnad. Det finns flera saker som du kan göra för att lindra en torr hud. Här är några allmänna tips som kan hjälpa.

5 tips för att få mindre torr hud:

1. Fukt

Se till att hålla din hud fuktig genom att återfukta din hud två gånger om dagen och alltid efter att du har duschat eller badat. Välj en fuktighetskräm som mestadels innehåller naturliga ingredienser. Tänk även på att undvika för varmt vatten när du duschar, och stanna helst inte längre än 10 minuter i duschen. Om möjligt, välj att duscha varannan dag i stället för varje dag.

 

2. Solskydd

Se även till att din hud, framför allt i ansiktet, är skyddad från solen genom att bära en kräm med hög solskyddsfaktor varje dag.

 

3. Kost & vatten

Kosten är A och O för huden och kan hjälpa dig att undvika torr hud. Håll dig återfuktad från insidan genom att fylla på med mycket vatten och se till att få i dig mycket vätska från frukt och grönsaker. Även omega 3-fiskolja är viktig för att hålla uppe halterna av essentiella fettsyror som smörjer huden inifrån. De dagar du inte äter fet fisk rekommenderas du att ta tillskott av omega-3.

 

4. Tobak

Om du röker, försök att sluta. Rökning tillsammans med solande gör att din hud åldras och torkar ut.

 

5. Hormonbehandling

Hormonbehandling ersätter dina sjunkande östrogennivåer och kan förhindra några av de hudförändringar som inträffar under klimakteriet. Det finns studier som visar på att östrogen kan öka hudens kollagen och hudtjocklek, samt minska hudrynkor. På längre sikt kan hormonbehandling ha en gynnsam effekt på hudens åldrande, dock finns det inte speciellt mycket publicerade studier som bevisar detta. Hormonbehandling kan orsaka en överproduktion av pigment som leder till att du får fler pigmentfläckar framför allt när huden utsätts för sol.

Om du upplever problem med din hud är det viktigt att kolla upp eventuella sjukdomar som diabetes och sköldkörtelproblem så att du i så fall får behandling för detta. Gör även en regelbunden check av dina födelsemärken och pigmentfläckar hos din läkare eller hudläkare för att upptäcka eventuell hudcancer i god tid.

Summering

Kom ihåg att torr hud under klimakteriet kan vara en naturlig del av åldrandet, så var tålmodig och ta hand om din hud på ett kärleksfullt sätt.

Källor:
  1. Leitch C. Women’s perceptions of the effects of menopause and hormone replacement therapy on skin. National Library of Medicine. 2011.
  2. Stevenson S. Effect of estrogens on skin aging and the potential role of SERMs. National Library of Medicine. 2007.
  3. Dr Brooke Show #349 All About Perimenopause & Menopause. 2023