Värmevallningar & nattsvettningar
Värmevallningar är troligen det vanligaste symptomet som förknippas med klimakteriet. Vissa upplever det enbart under natten och då brukar det kallas nattsvettningar En variant av värmevallning är sk ”cold chills”, ilande frysningar. Det är i princip detsamma men med en isande kyla istället för hettan som en värmevallning ger. Förutom att det är jobbigt så upplever många kvinnor att känns pinsamt och de känner sig begränsade pga rodnader och svettningar.
Det är inte alla som får vallningar, men ca 80 % av alla kvinnor tros drabbas av någon gång. Värmevallningarna kan ofta börja ofta i förklimakteriet långt innan du slutar menstruera och kan sedan fortsätta i flera år efteråt. Det innebär att värmevallningarna inte säkert försvinner bara för att du nått menopaus.
Orsak till värmevallningar
Orsaken till värmevallningar under klimakteriet är inte helt klarlagd, men det tros bero på hormonella obalanser och påverkan på hypothalamus i hjärnan som reglerar kroppstemperaturen. När östrogennivåerna minskar, kan kroppen bli mer känslig för temperaturförändringar, vilket leder till överdriven svettning och en stark känsla av värme. Det är viktigt att betona att värmevallningar kan variera i intensitet och frekvens hos olika kvinnor.
Östrogennivåerna sjunker inte i en rätt linje utan kan fluktuera och stiga och sjunka vid olika tidpunkter under många år, vilket gör att de här besvären kan fortgå lång tid.
Symptom på värmevallningar
Värmevallningar kan vara obehagliga och påverka en kvinnas livskvalitet. Vallningen upplevs som en intensiv och snabb värme, som oftast börjar i bröstet och sprider sig uppåt till ansikte och hals. Frekvensen, varaktigheten och intensiteten av värmevallningar varierar från en person till en annan. De kan komma flera gånger under dygnet, såväl dag som natt. Vallningen kan pågå från några sekunder till cirka fem minuter, med fyra minuter är genomsnittet.
Andra besvär som ofta kommer utöver den plötsliga värmervallningen är ex hjärtklappning, yrsel, ångest och irritation. En del kvinnor upplever att de får en sk”aura” före en värmevallning som får dem att känna sig konstiga eller olustiga.
Vad göra åt värmevallningar?
Värmevallningarna i klimakteriet kan balanseras genom olika strategier. Oavsett vilken metod du väljer så kan det ta lite tid för kroppen att komma i balans.
Här är sju aktiviteter som visat sig ha effekt på värmevallningar:
Undvik alkohol, kaffe, varma drycker och het stark mat. Dessa kan på olika sätt trigga värmevallningar.
Sänk stressen. Stress kan förvärra värmevallningar, så det är viktigt att hantera stress på ett hälsosamt sätt. Forskning visar även att vi kan minska vallningarna med upp till 60% genom att utföra någon typ av daglig avslappning som ex meditation.
Träning, framför allt styrketräning kan minimera och t o m eliminera värmevallningar, enligt en studie genomförd av Mats Hammar, klimakterieforskare och professor emeritus i gynekologi och obstetrik vid Linköpings universitet.
Ät kosttillskott eller mat som innehåller fytoöstrogener såsom ex gula linfrö och soja. Med hjälp av fytoöstrogener kan vi lura hjärnan att tro att vi har normala hormonnivåer och normalt med cirkulerande östrogen.
En hälsosam livsstil som inkluderar regelbunden motion, en balanserad kost samt att undvika av tobak, alkohol och koffein, hjälper till att hantera värmevallningar.
Välj kläder och lakan i naturmaterial: Bomull och linne är andningsbara material som kan hjälpa till att absorbera överflödig fukt vid svettningar. Undvik syntetiska material som kan bidra till att kroppen blir extra varm.
Hormonbehandling: För kvinnor med svåra värmevallningar kan hormonbehandling vara ett alternativ att överväga. Besök din vårdcentral eller gynekolog som kan förskriva dig hormoner. Det kan ta lite tid att ställa in hormonerna så ge inte upp direkt om du inte får effekt.
Det är viktigt att komma ihåg att varje kvinnas erfarenhet av klimakteriet och värmevallningar kan vara unik. Det kan vara klokt att konsultera en läkare för att få råd och hitta anpassade lösningar baserat på individuella behov. Med rätt verktyg och strategier kan värmevallningar hanteras effektivt och bidra till att skapa en behaglig övergång genom klimakteriet.
Källa:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378512218307618?via%3Dihu
QUIZ
Ta reda på om dina hormoner är obalanserade!
När du är klar kommer du att inse om och hur mycket dina hormoner är obalanserade och vad du kan göra för att balansera dem för att nå optimal hälsa.