Torra slemhinnor

Besvären som många kvinnor lider av i det tysta.

Ca 80% av alla kvinnor som gått igenom menopaus har någon typ av problem med underlivet. Torra slemhinnor i underlivet kan orsaka obehag och smärta som påverkar en kvinnas dagliga aktiviteter, kvinnans livskvalitet, sexuell tillfredsställelse och även relationen till hennes partner.

Case story

”Min klient Sara var stamkund på ögonkliniken, och hade ögonproblem. Hon diagnostiserades med torra ögon som sades vara kroniskt. Hon provade i stort sett alla ögondroppar på marknaden. Inget hjälpte. Efter fem år fick hon även torra slemhinnor i näsa, mun och i underlivet. Då föll, till slut, poletten ner och Sara insåg att det kanske kunde vara klimakteriet. Hormonbehandling blev lösningen och varken ögon eller annat är längre torra.

Vad är torra slemhinnor?

Torra och sköra slemhinnor är vanligt i klimakteriet, både innan och efter menopaus. När vi talar om torra slemhinnor syfta vi ofta på torra slemhinnor i underlivet. Besvären kan starta redan vid 40-årsåldern och till skillnad från värmevallningar, som vanligtvis avtar, förvärras ofta torra slemhinnor i underlivet med tiden om de inte behandlas. Det är dock inte bara slemhinnor i underlivet som påverkas under klimakteriet, utan även slemhinnor som urinvägar, ögon, näsa och mun kan bli torra under denna fas i livet.

Hur kan det visa sig?

Torra slemhinnor i slidan, urinröret, vagina och vulva kallas ibland för atrofisk vaginit och kännetecknas av torrhet, klåda, skörhet, irritation och sveda. Långvarig atrofi som inte behandlas är vanligt och många äldre damer runt om på vårdboende och äldreboende lider av detta i det tysta. De torra slemhinnorna i underlivet kan orsaka flytningar, sprickor och sår i slidväggen, smärtsamt sex vilket kan leda till minskad sexlust och ökad risk för vaginala infektioner samt upprepade urinvägsinfektioner. 

Andra vanliga symptom på torra slemhinnor är urinblåseproblem som inkontinens, smärta när kvinnan ska kissa samt ett behov av att kissa ofta. De torra slemhinnorna som många kvinnor upplever i klimakteriet kan bli så pass illa att slidan dra ihop sig, krymper och i vissa fall kan slidväggarna växa ihop. Detta kallas för vaginal stenos och kan resultera i att vanliga cellprov, vaginala undersökningar och penetrerande samlag blir omöjliga att genomföra.

En undersökning från Study of Women Across the Nation (SWAN) på mer än 2 400 kvinnor under en 17 års period visade vid studiens start, när kvinnor var i åldern 42-53 år, att 19,4% av kvinnorna upplevde vaginal torrhet. Vid studiens slut, när kvinnorna var i åldern 57-69 år, klagade 34% över symptom.

Kvinna med torra slemhinnor som dricker ett glas vatten.

Torra slemhinnor under klimakteriet gäller som sagt inte enbart i underlivet. För en del kvinnor kan de torra slemhinnorna göra att ögonen upplevs torra eller överdrivet vätskefyllda. Det är även vanligt att kvinnan får problem med vaglar. Besvär med ögonen kan upplevas större för de kvinnor som använder linser. Torra slemhinnor kan även orsaka torrhet, mer karies eller en brännande känsla i munnen, och kan till och med leda till tandköttsproblem. Andra vanliga effekter av torra slemhinnor under klimakteriet är yrsel.

Vad beror det på?

Torra och sköra slemhinnor i klimakteriet beror främst på hormonella förändringarna som sker i kvinnans kropp. Både östrogen och progesteron spelar en viktig roll i att upprätthålla fuktiga och friska slemhinnor i kroppen. Exempelvis sitter det många östrogenreceptorer både i munslemhinnan och vaginalslemhinnan vilket gör att när östrogennivåerna minskar under klimakteriet blir dessa slemhinnor tunnare, torrare, skörare och mindre elastiska. En lägre östrogennivå kan även leda till minskad blodförsörjning och en förtunning av slidväggen. Detta för att du får ett högre pH-värde som förändrar bakteriefloran i slidan och gör att antalet laktobaciller minskar. Den yrsel som många kvinnor i klimakteriet kan uppleva beror på torra slemhinnor orsakade av hormonella förändringar då innerörat är fyllt av könsreceptorer.

Andra faktorer som kan bidra till torra slemhinnor under klimakteriet är exempelvis åldrande, rökning, mediciner eller cancerbehandling.

"Sedan dryga året har jag väldigt torra slemhinnor, så till den milda grad att huden kan spricka bara av minsta lilla beröring"

Kvinna, 54 år

Vad kan jag göra åt torra slemhinnor?

Det finns åtgärder som du kan ta för att minska besvären som uppstår till följd av torrare och skörare slemhinnor:

9 tips för att mindre torra slemhinnor:

1. Glidmedel

Användning av vattenbaserade eller silikonbaserade glidmedel under sexuellt umgänge kan hjälpa till att minska obehag och friktion som kan uppstå vid torra slemhinnor i underlivet.

 

2. Undvik irriterande produkter

Undvik användning av starka tvålar, parfymerade produkter och andra kemikalier som kan irritera slemhinnorna i slidan. Om du har irriterade och torra slemhinnor i underlivet ska du undvika att tvätta dig med tvål. Använd i så fall bara vatten eller vatten och olja som är anpassad för intimhygien. Tänk dock på att inte använda vatten i onödan eftersom det är uttorkande och kan förvärra dina besvär. Stryk därför gärna lite barnolja över slidväggen innan du duschar.

 

 

3. Sex

Regelbunden sexuell aktivitet kan hjälpa till att öka blodflödet till slemhinnorna och bidra till att bibehålla deras elasticitet.

 

4. Vätska

Se till att ha en god vätskebalans genom att dricka tillräckligt med vatten varje dag. Detta kan bidra till att hålla annars torra slemhinnor fuktiga. Kom ihåg att även dricka mycket vatten under vinterhalvåret när det är torrt inomhusklimat som lätt torkar ut ögon och näsa.

 

5. Fysisk aktivitet

Regelbunden fysisk aktivitet kan öka blodcirkulationen och hjälpa till att bevara hälsosamma slemhinnor i hela kroppen, inklusive i slidan.

 

6. Rökning

Om du röker, överväg att sluta. Rökning kan påverka slemhinnornas hälsa negativt.

 

7. Tampong

Om du har problem med torra slemhinnor kan det vara bra att undvika användning av tampong.

 

8. Lokal östrogenbehandling

Till en början kan du prova lokalt östrogen i vulva och slida. Lokala östrogenprodukter i form av kräm, vagitorier eller liknande kan hjälpa till att återfukta och stärka slemhinnorna i slidan, vilket lindrar torrhet och obehag. Det finns en mängd olika preparat varpå somliga innehåller olika varianter eller dosering av östrogen och en del innehåller DHEA, ett förhormon som kan omvandlas till antingen östrogen eller testosteron. Det bästa är att prova sig fram till den produkt som fungerar för dig. 

 

Lokal östrogenbehandling går att hitta receptfritt på apoteket och är en lågdosbehandling vaginalt. Rekommendationen är 1 st behandling dagligen de första 2 veckorna och sedan 2 gånger i veckan som underhållsdos. Lokalt östrogen kan också skrivas ut på recept av allmänläkare eller gynekolog. Oftast fungerar detta även för kvinnor som haft hormonell bröstcancer. Rådgör dock med din läkare innan du påbörjar detta. För en del kvinnor räcker det inte med lokalbehandling utan du kan komma att behöva systemisk behandling med könshormoner dvs hormonbehandling.

 

9. Hormonbehandling

Hormonbehandling som tillhandahålls för andra klimakteriebesvär som ex värmevallningar hjälper även mot behandling av vaginal torrhet och torra slemhinnor. Om endast vaginala symtom är närvarande räcker oftast lågdosbehandling med vaginalt hormon.

Behandling mot torra slemhinnor bör pågå så länge effekt önskas och kan rekommenderas livet ut såvida det inte finns kontraindikation.

Summering

Kom ihåg att torra slemhinnor är ett vanligt problem under klimakteriet, och det finns flera lösningar och behandlingsalternativ tillgängliga för att lindra besvären. I SWAN studien visade det sig att endast hälften av kvinnorna rapporterar vaginal torrhet till sin läkare eller gynekolog, och mindre än 4 % av de drabbade kvinnorna använder aktivt någon av behandlingsmetoderna. Även om dessa anses väldigt säkra och effektiva, var noga med att prata med din läkare om dina symtom och behov för att få den bästa möjliga behandlingsplanen för dig.

Källor:
  1. Waetjen LE, et. al; Study of Womenʼs Health Across the Nation (SWAN). Factors associated with developing vaginal dryness symptoms in women transitioning through menopause: a longitudinal study. Menopause. 2018.
  2. Dr. Brooke Show 349. All About Perimenopause & Menopause. 
  3. Ciesielska, A. et. al. Changes in the Oral Cavity in Menopausal Women—A Narrative Review. 2021. 
  4. Lundin, M. Vägen till hormonell balans. 2021.
  5. Kry. Torra slemhinnor. 2023. https://www.kry.se/fakta/gynekologi/torra-slemhinnor/
  6. North American Menopause Society. https://www.menopause.org/docs/default-source/for-women/mn-vaginal-dryness.pdf
  7. SFOG, Svensk Förening för Obstetrik & Gynekologi
  8. Internetmedicin. Urogenitala besvär efter menopaus. 2023.