Minskad sexlust

Ditt sexliv är inte över bara för att du går igenom klimakteriet.

Utan att behöva oroa dig för att få din mens, att bli gravid eller bli påkommen av dina barn, borde ditt postmenopausala sexliv vara fantastiskt, eller hur? Tyvärr är det dock inte alltid så. Om du har upplevt minskad sexlust under klimakteriet, oroa dig inte, du är inte ensam.

Case story

Tina hamnade i förklimakteriet vid 43 och sen i menopaus vid 49. Hon berättar: ”Jag har haft mååånga besvär, allt från lågt driv, ingen livslust, minskad sexlust, torr som fnöske överallt inte bara slemhinnorna i underlivet utan hud, hår och naglar. Har även haft sömnproblem, led- och muskelvärk, hjärndimma, urinläckage och värmevallningar. Nu har jag kommit ut på andra sidan och allt är så mycket bättre. Framför allt så har jag nu en väldig sexlust och den är större än någonsin tidigare i livet, underbart”.

Vad är mindre sexlust?

Undersökningar visar på att drygt 40% av kvinnor i klimakterieåldern har fått minskad sexlust. Sexlusten styrs i hjärnan och det är den biologiska drivkraften som får oss att tänka på sex. Den minskade sexlusten för en kvinna kan uppträda när som helst i klimakteriet, från förklimakteriet till efter menopaus. Även postmenopausala kvinnor rapporterar att de har sexuella svårigheter, från bristande intresse för sex till problem med att få orgasm. Mindre än en tredjedel av de som enligt undersökningen upplevde minskad sexlust sökte hjälp.

Hur kan det visa sig?

Många av de kvinnor som under klimakteriet upplever en förändring i sin sexuella lust och aktivitet rapporterar att det ofta tar sig uttryck i form av minskad sexlust eller att den sexuella tändningen tar längre tid. Vissa kvinnor menar även på att orgasmupplevelsen förändras och att det kan bli svårare än tidigare att få en orgasm. 

 

Smärta kopplat till sex är också en vanlig anledning till den upplevda förändringen i sexuell lust och aktivitet. Många kvinnor uttrycker att den minskade sexlusten kan vara en effekt av smärta, ex. vulvasmärta eller torra slemhinnor i slidan.

Det är vanligt att kvinnor, som ett resultat av smärtan, oförmågan att nå klimax och svårigheterna att bli upphetsad, efter klimakteriet, känner sig missnöjda med sex, och en del kvinnor undviker intimitet helt. En amerikansk undersökning upptäckte för flera år sedan att sexuell aktivitet sjönk drastiskt med stigande ålder. Mindre än 50% av kvinnorna i åldrarna 57 till 73 år sa att de var sexuellt aktiva, och de som var aktiva hade sex mindre än två gånger i månaden i genomsnitt.

Vad beror det på?

Att uppleva tillfredsställt sex beror på flera saker som närvaro av lust, upphetsning, frånvaro av smärta och en förmåga att få orgasm. Låg sexlust är otroligt komplext och det finns en mängd faktorer som orsakar en förlust av sexlust i allmänhet, som sjukdom, ångest, depression, alkohol, övervikt, sänkt självförtroende/självkänsla och en dålig relation, för att nämna några. Under och efter klimakteriet finns det flera orsaker till minskad sexlust för en kvinna. Förutom vardagliga påfrestningar sker det, under klimakteriets övergång, många förändringar i kroppen som kan påverka en kvinna både fysiskt och psykiskt, och minskad sexlust är därför ingen överraskning.

 

Hormonella förändringar

En orsak till minskad sexlust är bl.a. hormonella förändringar. Under klimakteriet minskar nivåerna av ett viktigt könshormon, östrogen. I samband med klimakteriet, som ett resultat av ökad ålder, sjunker även kroppens nivåer av testosteron som är ett annat viktigt könshormon. Den naturliga förlusten av östrogen påverkar humör, energinivåer och minskar även den kvinnliga sexlusten. När östrogen sjunker blir slemhinnan i slidan tunn, slidväggarna blir mindre elastiska och smörjningen minskar. Dessa förändringar kan resultera i vaginal torrhet, sveda eller klåda som förvärras under samlag och kan göra det obekvämt och i vissa fall smärtsamt att ha sex. Förändringar i blodtillförseln till vulvan kan innebära att orgasmen är svårare, tar längre tid eller är mindre intensiv.

 

Stress

Stress kan vara en ytterligare anledning till en kvinnas minskade sexlust. Under klimakteriet tar binjurarna successivt över produktionen av könshormon från äggstockarna. Om kvinnan blir stressad blir binjurarna trötta och kämpar då med att producera stresshormon. Kroppen tolkar detta som att kvinnan är i livsfara och prioriterar då inte produktionen av könshormon. Några stressiga dagar här eller där kommer sannolikt inte att ha en långsiktig effekt på minskad sexlust under klimakteriet, men kronisk stress som inte lättar kan ha en betydande inverkan på en kvinnas sexuella funktion. Andra faktorer som dålig sömnkvalitet kan också, utöver andra otaliga effekter på hälsan, leda till minskad sexlust för en kvinna i klimakteriet. En god sömnkvalitet är kopplad till bra sexuell aktivitet, och en studie visar att äldre kvinnor som konsekvent får en dålig natts sömn kan uppleva ett otillfredsställande sexliv. Studien visade att kvinnor som sovit dåligt var nästan dubbelt så benägna att rapportera problem som bristande sexuellt intresse eller nöje jämfört med kvinnor som fick mycket sömn.

 

Relationen

Även relationen kan vara en anledning till minskad sexlust för en kvinna under klimakteriet. Relationen, och sexrelationen, till din partner förändras med åren och om ni levt ihop i många år så är det lätt att ta varandra för givna. Det är vanligt att kommunikationen avtar och att man kanske inte uppmärksammar och uppskattar varandra på samma sätt som tidigare. Även om den minskade sexlusten under klimakteriet ofta beror på fysiska symptom, kan minskad närhet och känslan av att inte bli sedd också påverka lusten. Det är inte alltid som en kvinnas partner är medveten om vad som sker i hennes kropp under klimakteriet. Det är därför viktigt att, i syfte att minska effekten av dina besvär samt för att få stöttning, vara öppen och ärlig med vad du går igenom fysiskt och mentalt under denna period i livet.

 

Utöver den fysiologiska förändringen så är klimakterieåldern i sig är ofta en väldigt kaotisk tidsram ur psykosocial synvinkel. Ofta händer det mycket i livet just då, och att stötta åldrande föräldrar, tonåringar och arbete kanske inte lämnar mycket tid eller energi till dig själv eller ditt förhållande och det kan påverka en kvinnas sexuella funktion.

 

"Obefintlig sexlust, noll upphetsning. Det är stendött där nere"

Kvinna, 47 år

Vad kan jag göra för att få tillbaka sexlusten?

Även om sexlusten minskar, intresset för sex avtar och det händer mycket runt klimakteriet, upptäcker många kvinnor att de kan njuta när de väl skapar bättre förutsättningar för sitt sexliv. Det är alltså möjligt att ha bra sex mitt i livet och under åren därefter. Du kan prova följande åtgärder för att förbättra din lust och ditt sexliv under klimakteriet.

5 tips för att öka sexlusten:

1. Kommunikation

Prata öppet och ärligt med din partner om dina känslor och behov. Kommunikation är nyckeln till att förstå varandra och hitta lösningar som fungerar för båda parter. Att förklara att det är klimakteriet och hormonerna som är orsaken till din minskade sexlust, inte din partner, kan vara till hjälp. Ta tid för intimitet och njut av er tid tillsammans. Ta promenader, ät middag med levande ljus eller ge varandra massage.

 

2. Återhämtning

Koppla av. Avsätt tid och utrymme för att koppla av på det sätt som du tycker om ex yoga, meditation, träning, gå en promenad eller ta ett bad.

 

3. Glidmedel

Minskad östrogenproduktion under klimakteriet kan orsaka torrhet i slidan, vilket kan påverka sexuell lust och njutning. Genom att använda glidmedel kan njutningen vid sex öka. Glidmedel utan parfym är att föredra, för att minska risk för irritation, sveda och klåda.

 

4. Hormonbehandling

Hormonbehandling kan vara till stöd om den minskade sexlusten är kopplad till hormonella och framför allt fysiologiska förändringar under klimakteriet. Lokalt verkande östrogen som vagitorer kan vara bra vid vaginal torrhet. Testosteron kan även hjälpa en del kvinnor med lust och upphetsning. Prata med din gynekolog eller läkare för att få det utskrivet.

 

5. Professionell hjälp

Om du känner att minskad sexlust orsakar betydande besvär i ditt liv, överväg att prata med en sexolog eller parterapeut som specialiserar sig på sexuell hälsa. Du kan gå på egen hand eller tillsammans med din partner.

 

Det är viktigt att komma ihåg att sexlust och sexuell njutning kan variera över tid och under olika livsstadier. Var tålmodig med dig själv och din kropp och var öppen för att utforska vad som fungerar bäst för dig och din partner.

Summering

Det finns en myt som menar på att ditt sexliv är över när du går igenom klimakteriet, men så behöver inte vara fallet. Du kommer förmodligen inte att ha samma intensiva sexliv som i 20 års åldern men det går att uppleva sexuell njutning även under och efter klimakteriet. De hormonella förändringarna i klimakteriet kan förändra ditt sätt att uppleva sex och din kropp, men kom ihåg att det ändå finns mycket du kan göra mot minskad sexlust för att skapa ett lyckligt och njutbart sexliv som känns rätt för dig.

Källor:
  1. Currie H. Menopause – Understanding the impact on women and their partners. Post Reprod Health. 2019.
  2. Perm. J, Management of Libido Problems in Menopause. National Library of Medicine. 2000.
  3. Kling, M. Associations of sleep and female sexual function: good sleep quality matters. National Library of Medicine. 2021.
  4. Yazdanpanahi. Z et. al. Stress, anxiety, depression, and sexual dysfunction among postmenopausal women in Shiraz, Iran, 2015. National Library of Medicine. 2018.