BOKA ETT DISCOVERY CALL

Transparent-PNG

Ta kontroll över dina hormoner

Ta kontrollen över dina Klimakterie-besvär!

Hur har du det med dina förklimakterie och klimakteriet symptom? Du kan själv påverka dina symptom och återfå ditt välbefinnande. Jag säger inte att det finns ett magiskt piller för att bota allt, men genom att göra ändringar i din kost och livsstil kan du börja må bättre inom några veckor.

Så här tar du kontrollen

Insikt. Först behöver du förstå vad som händer med din kropp vid tidpunkten för klimakteriet och åren innan, det sk förklimakteriet, Klimakteriet inträffar när du varit utan din mens under ett år. De flesta kvinnor börjar utveckla klimakteriebesvär så tidigt som upp till åtta år före sin sista mens. Symtomen fortsätter ofta ca fyra år efter sista mensen. Med andra ord är det en lång tid där vi kvinnor lider, mer eller mindre, av symptom kopplade till klimakteriet.

Brist på hormoner

Klimakteriet är en naturlig process som inträffar när äggstockarna åldras och producerar mindre reproduktiva hormoner, särskilt östrogen. Denna obalans måste hanteras och många kvinnor hittar ingen annan lösning än att använda sig av hormonterapi. 

 

Enligt en mindre undersökning svarade ca 87% av kvinnor i klimakterieåldern att de skulle vilja hitta ett naturligt sätt att hantera sina symptom istället för att ta hormoner. Det är fullt möjligt. Genom att äta livsmedel som innehåller naturligt förekommande östrogen och vetenskapligt undersökta kosttillskott kan du återställa östrogenbalansen. Dessa livsmedel innehåller sk isoflavoner som liknar östrogenet som du hade innan klimakteriet. 

 

På varje cell har du små receptorer och när östrogenet binder till dessa och håller då dina hormoner i en jämn balans. Dessa sk fytoöstrogener skyddar dig också från saker som:

  • hjärtsjukdomar
  • benskörhet och osteoporos
  • demens
  • diabetes och insulinresistens.

 

Genom att konsumera naturligt förekommande östrogen lite och ofta kan vi lura hjärnan att tro att det finns normalt cirkulerande östrogen i våra kroppar igen. Livsmedel som innehåller naturliga fytoöstrogener är ex soja, linfrön, kikärter och linser.

Brist på väsentliga näringsämnen

En annan vanlig orsak som kan hjälpa dig att reducera och/eller bli av med dina symptom, är näringsbrister. Såväl hormonbrist som näringsbrist behöver hanteras. Låga nivåer av vissa viktiga näringsämnen i medelåldern kan vara den bakomliggande orsaken till många av dina försvagande symtom.

Dessa viktiga näringsämnen är bl a magnesium, zink, järn, essentiella fettsyror, kalcium och vitamin D. När du får brister av dessa så är det vanligt att din energi går i botten. Andra vanliga symptom är värk, smärta, humörsvängningar eller t o m depression.

Ett fantastiskt sätt att ta reda på om du har näringsbrister är att göra en hårmineralanalys. Den ger dig en bra bild av vilka mineraler du har brist på, balansen mellan de olika mineralerna samt om du har för mycket av något näringsämne. Efter en genomförd hårmineralanalys får du en rapport innehållande kostförslag samt en plan för vilka kosttillskott du behöver för att balansera din kropp. Det tar ca ca tre månader att få tillbaka dina näringsämnen till ett optimalt intervall. 

Genom att göra dessa förändringar för att korrigera din hormonbalans och näringsnivåer kan du återta kontrollen över din kropp. Genom att regelbundet meditera och träna kommer du att minska dina symtom avsevärt.

Är du osäker på om du har symptom kopplat till dina hormoner har jag skapat ett quiz där du kan se om du lider av hormonella obalanser. 

QUIZ

Ta reda på om dina hormoner är obalanserade!

När du är klar kommer du att inse om och hur mycket dina hormoner är obalanserade och vad du kan göra för att balansera dem för att nå optimal hälsa.

Ta reda på din obalans!