Benskörhet

Symptomet som oftast inte uppräcks förrän det är för sent.

Du har antagligen inte tänkt så mycket på benhälsa och skelett tidigare, men det är ett viktigt ämne – speciellt vid klimakteriet, en tid fyllt av förändring.

Case story

Efter flera frakturer: tre knäckta revben, en fotledsfraktur och en handledsfraktur utreddes Monica 53, för benskörhet. En bentäthetsmätning visade att hon hade osteoporos. Monica började med hormonbehandling och styrketräning efter första mätningen och hat inte haft fler frakturer sedan dess. Vid den uppföljande mätningen ett år senare visades en liten förbättring av bentätheten.

Vad är benskörhet?

Benskörhet, även kallat osteoporos, är ett tillstånd där skelettet blir svagare, mindre tätt och mer benäget att gå sönder. Det blir vanligare när en kvinna går igenom klimakteriet och vid 50 års ålder har cirka 2 % av kvinnorna benskörhet. Vid 70-års ålder har siffran ökat till var fjärde kvinna. Benskörhet utvecklas långsamt, vanligtvis över många år, och kvinnan kommer förmodligen inte att märka att hon har drabbats förrän hon bryter ett ben.

Hur kan det visa sig?

Benskörheten, som under klimakteriet ofta är ett resultat av hormonella förändringar, gör skelettet mindre kompakt och mer svampigt. Utöver det blir även en kvinnas balans ofta sämre i övergångsåldern. Tillsammans utgör benskörheten och den minskade balansen över lag en högre risk för kvinnor att få frakturer, främst i handleder, ryggkotor och lårbenshalsar, från och med klimakteriet.

Om en kvinna misstänker att hon lider utav benskörhet, så går det att diagnostisera detta genom en sk DEXA- skanning. Detta är en bentäthetsskanning som kan visa hur täta benen är. För vissa kvinnor sker benförlust snabbare än för andra. Faktum är att en kvinna kan förlora upp till 20 % av sin bentäthet under 5-7 år efter klimakteriet. Om en kvinna snabbt tappar bentätheten har hon större risk att utveckla benskörhet.

Vad beror det på?

Benskörhet och osteoporos beror på en kombination av olika faktorer, bl a hormonella förändringar och ålder. Risken för benskörhet och osteoporos ökar med åldern. Benmassan når sin topp under 20-25 års ålder och börjar därefter gradvis att minska. Kvinnor upplever sedan vanligtvis en snabbare minskning av benmassan under klimakteriet på grund av minskade östrogennivåer. Minskade östrogennivåer under klimakteriet kan påverka benhälsan negativt och östrogen spelar en viktig roll i att upprätthålla en hälsosam balans mellan bennedbrytning och benuppbyggnad. När östrogennivåerna minskar under klimakteriet blir benuppbyggnaden mindre effektiv, vilket resulterar i ”tunnare” ben, eller mindre bentäthet, som gör benen mer benägna att frakturera.

Även olika livsstilsfaktorer samt kost och näringsintag kan påverkan benhälsan negativt under klimakteriet. Bl a kan brist på fysisk aktivitet, särskilt viktbelastande träning och styrketräning leda till minskad benmassa och ökad risk för osteoporos. Att väga mindre än man gjorde som 20-åring, eller komma in i klimakteriet tidigt, ökar risken för benbrott, och även om övervikt inte är bra för hälsan, kan några extra kilo stärka skelettet under denna period i livet. För att undvika benskörhet bör kvinnor se till att få i sig tillräckligt med kalcium och vitamin D. Kalcium är en byggsten som lagras i våra ben och vitamin D hjälper kroppen att absorbera kalcium från det vi äter. Dessa näringsämnen är alltså viktiga för att bibehålla benmassan, och otillräckligt intag av dessa i kosten kan påverka kvinnans benhälsa.

Det finns andra viktiga riskfaktorer för benskörhet och osteoporos förutom klimakteriet som t ex rökning, för mycket alkohol, mediciner samt sjukdomstillstånd såsom reumatism, överdriven träning, anorexi, överaktiv sköldkörtel etc. Vidare kan även dina gener påverka din benhälsa och predisposition för benskörhet, och om du har en familjehistoria av osteoporos eller frakturer kan du ha en högre risk att utveckla sjukdomen.

Ungefär 1 av 3 kvinnor och 1 av 5 män kommer att drabbas av benfraktur till följd av osteoporos under sin livstid. Kvinnor över 45 år tillbringar fler dagar på sjukhus på grund av osteoporos än till följd av diabetes, hjärtinfarkt eller bröstcancer.

Vad kan jag göra åt benskörheten?

Tack och lov finns det en rad saker du kan göra för att hålla dina ben friska och minska riskerna för benskörhet och osteoporos.

5 tips för att minska risken för benskörhet:

1. Träning

Det är viktigt att regelbundet, varje dag, få till någon typ av fysisk aktivitet där du belastar kroppen. Detta kan vara snabba promenader eller liknande. Du behöver dock även belasta ditt skelett ytterligare och det gör du enklast genom styrketräning, antingen med den egna kroppsvikten eller på ett gym med vikter och motstånd. Om du inte har tränat styrketräning tidigare så bör du börja enkelt med övningar som involverar hela kroppen. Googla eller sök på YouTube för att hitta ett enkelt styrketräningsprogram med kroppsvikt som motstånd.

2. Kosttillskott

Se till att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler, framför allt kalcium och vitamin D är viktiga för vår benhälsa. Kalcium är enkelt att få i sig naturligt eftersom det finns i mejeriprodukter, tofu, nötter, lax, ägg och gröna bladgrönsaker. Det är dock svårt att upprätthålla tillräckligt höga nivåer av vitamin D här i Sverige. D-vitamin tillverkas av kroppen som en respons av solljus på huden när vi solar. De dagar du inte blir solbränd och är ute hela dagen behöver du därför ett tillskott av vitamin D.

 

3. Tobak & alkohol

Under klimakteriet använder många kvinnor sig av alkohol för att hantera sina symtom. Att minska eller dra ner på ditt intag av alkohol kan ha en positiv inverkan på benuppbyggnad, såväl som absorptionen av vitamin D och kalcium. Förutom alkohol så påverkas även benhälsan negativt av rökning. Rökning minskar bentätheten. Så att sluta röka och begränsa alkoholintaget kan vara fördelaktigt för att bibehålla starka ben och motverka risken för benskörhet.

4. Undvik fallrisker

Eftersom benen blir mer sköra under klimakteriet bör du vara mer försiktig och försöka undvika fall och skador, särskilt om du har låg benmassa. Använd bra skor, använd halkfria mattor, se till att ha bra belysning, håll hemmet fritt från hinder och överväg att använda stödutrustning om det behövs.

 

5. Hormonbehandling

Flera studier visar på att hormonbehandling har gynnsamma effekter på skelettet och de har visat att hormonbehandlingen minskar frekvensen av brutna ben samt kan förhindra benförlust. Risken för att utveckla osteoporos är högre för kvinnor som har prematur ovarieinsufficiens (POI) eller hamnar i ett förtidigt klimakterie. Om du tillhör denna grupp bör du tala med din läkare kring hormonbehandling för att förhindra utveckling av benskörhet.

Det är viktigt att notera att benskörhet och osteoporos är multifaktoriella tillstånd, vilket innebär att flera faktorer samverkar för att öka risken för att bli drabbad. Genom att ta hand om din benhälsa med rätt kost, motion och andra hälsosamma vanor kan du bidra till att minska risken för benskörhet och osteoporos. Kom även ihåg att benskörhet och osteoporos är allvarliga tillstånd som kan påverka livskvaliteten och hälsan. Om du är osäker på din risk eller hur du ska hantera det, se till att rådgöra med en läkare för professionell bedömning och rådgivning.

Summering

Kvinnor som går igenom klimakteriet har en högre risk att utveckla benskörhet, men det finns många sätt att sakta ner och stärka din kropp mot det. Vänta inte, då kan det vara för sent. Den flesta upptäcker inte benskörheten förrän de bryter ett ben.

Källor:
  1. Moberg. L et.al. Early menopause and weight loss are significant factors associated with risk of future fracture in middle-aged women. National Library of Medicine. 2022
  2. Ballard et.al. Prevalence of osteoporosis and related risk factors in UK women in the seventh decade: osteoporosis case finding by clinical referral criteria or predictive model?. National Library of Medicine. 1998.
  3. Stevenson J C. Prevention of osteoporosis: one step forward, two steps back. National Library of Medicine. 2011.
  4. What Women Need to Know. Bone Health & Osteoporosis Foundation.
  5. Ji M-X. et al. Primary osteoporosis in postmenopausal women. National Library of Medicine. 2015.
  6. Management of osteoporosis in postmenopausal women: the 2021 position statement of The North American Menopause Society. National Library of Medicine. 2021.
  7. Yong E-L et al. Menopausal osteoporosis: screening, prevention and treatment. National Library of Medicine. 2021.
  8. Gosset A et al. Menopausal hormone therapy for the management of osteoporosis. National Library of Medicine. 2021.