Naturlig behandling

Ett alternativ till hormonbehandling.

Det finns en hel del kvinnor som, av olika anledningar, inte vill eller kan ta hormonbehandling. För dessa kvinnor finns det en rad olika naturliga behandlingar att testa som kan hjälpa dem att hantera deras klimakteriebesvär.

 

Case story

När jag träffade Anette 50, första gången var hon rädd för att anstränga sig. Detta med anledning av att hon hade hjärtklappning, rusande hjärta och extra hjärtslag. Hon var  t o m rädd för att gå i trappor och att anstränga sig det minsta. Anette hade varit hos läkare och blivit ordentligt undersökt och det var inga fel på hennes hjärta, så vi bestämde oss för att sätta igång med träning. Först blev det regelbundna promenader, sedan adderade vi på styrketräning och idag kör Anette även konditionsträning.  Hon säger: ”Jag mår bättre med träning som ger riktig pulshöjning. Det ger färre extraslag och rusningar. I början tyckte jag att det kändes obehagligt med extraslag när jag motionerade, men jag litade på att det skulle bli bättre med tiden, när konditionen blev bättre. Nu har jag sällan några extra slag, hjärtklappning eller rusningar.

Naturläkemedel & kosttillskott

En del kvinnor vänder sig till hälsokost för att testa kosttillskott och naturläkemedel innan de träffar en läkare för råd kring hur de kan hantera sina klimakteriebesvär. Många kvinnor kan använda naturliga naturläkemedel, örter och kosttillskott för att balansera de kvinnliga hormonerna, och jag har under några år arbetat med kosttillskott från USA, se nedan, som jag tycker fungerar bra om man vill ha en naturlig behandling mot sina klimakteriesymptom. Naturläkemedel och kosttillskott kan hjälpa till att hantera olika klimakteriebesvär som ex värmevallningar, nattliga svettningar, humörsvängningar och sömnstörningar.

Kosttillskott i förklimakteriet:

I förklimakteriet droppar vanligtvis progesteronnivåerna först, vilket ofta leder till en östrogendominans. Det innebär att kvinnan får för mycket östrogen i förhållande till progesteronet. Då rekommenderas följande kosttillskott:

Kosttillskott i menopaus och efter:

Längre in i klimakteriet, runt menopaus och i postmenopaus, när både östrogen och progesteron ligger lågt, kommer du att behöva stötta båda hormonerna och då rekommenderar jag dig följande:

Om du använder naturliga behandlingar och växtbaserade lösningar, säkerställ alltid att produkterna är kvalitetssäkrade

Näringspulver

De flesta kvinnorna, ca 50-80%, har näringsbrister när de når övergångsålder. Det beror på flera saker som ex utarmade och näringsfattiga jordar, ökad förekomst av tungmetaller och toxiner, diet, överkonsumtion av processade livsmedel, inflammation i mag- och tarmkanalen etc. 

Det är med andra ord ganska enkelt att få näringsbrister, och en annan vanligt förekommande orsak för många kvinnor är graviditet och amning. Under graviditeten och under tiden barnet ammas, tömmer kvinnan sina näringsdepåer. När hon sen kommer till klimakteriet och övergångsåldern har hon gått på sina reserver länge. Det leder ofta till att kvinnan utvecklat betydande näringsbrister. Då behöver kvinnan se till att fylla på sina näringsdepåer, vilket brukar ta ca sex månader.

Det finns flera olika naturliga behandlingar du kan ta till för att hantera dina näringsbrister och jag rekommenderar dig att genomföra alla tre:

  • Ät mat med regnbågens alla färger.
  • Välj mat som är ekologisk och gärna närodlad för att säkerställa att producenten haft ett ökat krav på toxiner och gifter samt ett växelbruk för odlingen.
  • Ät näringspulver som kosttillskott. I princip alla mina klienter märker en markant skillnad efter sex månader med ett riktigt bra näringspulver. Jag tycker att detta näringspulver är det bästa på marknaden. Du hittar det här eller på Equi Lifes egna hemsida.

Detox

I takt med att vi blir äldre ökar påverkan och stressen från olika kemikalier vårt interna avgiftnings- och detoxsystem, dvs framför allt leverns förmåga att avgifta sig. Exempelvis detoxas östrogen genom levern i en process där kroppen bryter ner östrogener för att förhindra att överblivna östrogenmetaboliter orsakar problematiska biverkningar i kroppen. När levern inte fungerar optimalt kan den inte konvertera allt östrogen och då återcirkulerar det i blodet. För mycket cirkulerande östrogen kan orsaka många besvär.

I övergångsåldern kan du därför med fördel vända dig till naturliga behandlingar och genomföra en funktionsmedicinsk detox för att kroppen och levern ska fungera optimalt. Detta sker i en två-stegs process genom att kroppen tillgodoses med rätt näringsämnen i form av vitaminer, mineraler, aminosyror, antioxidanter och enzymer. Genom detoxen sker en eliminering och utrensning av toxiner och metaboliter på ett säkert och effektivt sätt.

Jag har arbetat med många klienter som har fått fantastiska effekter på sina klimakteriebesvär genom att genomföra en funktionsmedicinsk detox. Om du har diffusa symptom som låg energi, avsaknad av lust/glädje, sömnproblem, värmevallningar, hjärndimma, trötthet, cravings efter mat, oro, viktuppgång eller svårt att gå ner i vikt, kan en naturlig behandling som detox hjälpa dig att hantera dessa besvär. Mer info om detox hittar du här.

"Jag mår bättre i min kropp, är piggare och är inte yr i huvudet lika ofta. Svettningarna har avtagit och inatt var de första gången jag kunde sova i en pyjamas på mer än 10 år!"

Kvinna, 57 år

Fytoöstrogener

Fytoöstrogener främjar långt liv och hälsa, och agerar som en antioxidant i kroppen. De hjälper till att sänka kolesterolet, blodtryck, blodsocker och insulinnivåer och förbättrar kognition och mentala processer. 

Fytoöstrogener är växtmolekyler som har ungefär samma molekylstruktur som östrogen och kan binda till och aktivera östrogenreceptorer. På så sätt lurar de kroppen att tro att den har tillräckligt höga östrogennivåer. Fytoöstrogener är på så sätt vår livräddare i klimakteriet och tiden därefter. De kan ge en svagare effekt på kroppen än det kroppsegna östrogenet, men det finns bevis som tyder på att kvinnor, i länder där kosten traditionellt är rik på fytoöstrogener, upplever färre klimakteriebesvär och har en lägre frekvens av hjärtsjukdomar och osteoporos.

De som mår bäst av fytoöstrogener är kvinnor som är i åldern kring menopaus och postmenopaus, och som vill höja östrogenet genom en naturlig behandling. Du behöver dock tänka till hur du ska få i dig fytoöstrogenerna då du behöver få i dig lite åt gången och jämnt fördelat över dagen. Detta betyder att du behöver få i dig en del vid frukost, en del vid lunch och en del vid kvällsmålet. Du hittar främst fytoöstrogener i sojaprodukter, gula linfrö samt baljväxter. Soja är mycket rikt på fytoöstrogener men är ofta genmodifierad och processad. Välj därför ekologisk och icke genmodifierad soja.

"Det bästa jag gjort är att lägga om min livsstil och addera till näringspulver, fytoöstrogener och omega-3. Det tog ca 6 månader innan alla besvär försvann. Idag mår min kropp toppen!"

Kvinna, 54 år

KBT & coaching

KBT, kognitiv beteendeterapi, går ut på att prata om problem och identifiera negativa tankar och beteenden som bidrar till ångest och ersätta dessa tankar med positiva. KBT kan ses som en naturlig behandling för att hantera olika klimakteriesymptom. Det finns stora bevis som tyder på att KBT hjälper mot klimakteriebesvär och det är en bra kunskap för att kunna hantera problem som stress, ångest, trötthet och smärta, för att nämna några. 

Studier visar på att KBT är effektivt för att minska ångestsymptom hos kvinnor i klimakteriet.. Det sker via djupandning, avslappningstekniker och kognitiv omstrukturering. Genom att lära sig att identifiera och utmana negativa tankar och utveckla effektiva copingstrategier kan kvinnor minska ångestkänslor och förbättra sin övergripande livskvalitet under klimakteriet.

" Tack och lov för KBT. Att prata och prata och ännu mer att prata, gråta och faktiskt tillåta sig att skratta mellan tårarna, har hjälpt mig. Och att jag försökt sänka kraven på mig själv."

Kvinna, 46 år

Kvinna som får naturlig behandling med akupunktur för att lindra sina klimakteriebesvär.

Akupunktur

Akupunktur är en form av traditionell kinesisk medicin som innebär att tunna nålar sätts in i specifika punkter på kroppen. Akupunktur är en naturlig behandling som kan hjälpa till att hantera värmevallningar, sömnlöshet och andra klimakteriebesvär. Man kan likna effekten av akupunktur vid den effekt som fysisk träning ger kroppen, då akupunktur stimulerar ergoreceptorer i muskulaturen.

I svenska studier har man sett att tre av fyra kvinnor svarar bra på akupunkturbehandling och att effekten håller i sig flera månader. Andra studier med akupunktur som behandling av värmevallningar och svettningar visar på en tydlig minskning av symptomen, främst med den typ av akupunktur som heter elektroakupunktur. Denna typ har visat ge en mer kraftfull effekt.

Summering

De naturliga behandlingarna är inte alltid lika kraftfulla mot klimakteriebesvären som hormonbehandling. Oavsett om du väljer hormonbehandling eller naturliga behandlingar så behöver du fokusera på att ha en grundläggande bra hälsa och livsstil. Detta innebär att skapa en grundläggande plattform med goda vanor som omfattar träning, kost, återhämtning och sömn samt alkohol och rökning. När du har dessa på plats får du oftast extra effekt av de naturliga behandlingar som du väljer att testa.

Om du haft en hormonell bröstcancer rekommenderar jag dig att alltid konsulterar din läkare innan du påbörjar naturliga behandlingar som kosttillskott eller naturläkemedel då de kan vara kraftfulla.

Källor:
  1. Zimniak P. Detoxification reactions: relevance to aging. National Library of Medicine. 2008.
  2. Genet F. The Chemical Exposome of Human Aging. National Library of Medicine. 2020.
  3. Sorrention J A, et al. Defining the Toxicology of Aging. National Library of Medicine. 2014.
  4. Stewart M. Manage your menopause naturally. New world library. 2020
  5. Ayers B, et. al. . Effectiveness of group and self-help cognitive behavior therapy in reducing problematic menopausal hot flushes and night sweats (MENOS 2). National Library of Medicine. 2012.
  6. Lindh-Åstrand L. et al. Effects of applied relaxation on vasomotor symptoms in postmenopausal women: a randomized controlled trial, Menopause. National Library of Medicine. 2013.
  7. Befus D. et al. Management of Menopause Symptoms with Acupuncture: An Umbrella Systematic Review and Meta-Analysis. National Library of Medicine. 2018.
  8. Lee M.S, Shin BC, Ernst E. Acupuncture for treating menopausal hot flushes: a systematic review Climacteric. 2009.
  9. Hammar M. Akupunktur alternativ till östrogen. 1997.
  10. SFOG -Svensk förening för obstetrik och gynekologi 2019
  11. 1177.se -Smärtbehandlingar och rehabiliteringar, Akupunktur