Humörsvängningar

Ett av de tuffaste symptomen under klimakteriet!

"Jag växlar från att vara glad ena stunden till att strax efter bli vansinnigt arg.
Jag känner inte igen mig själv och jag förstår inte riktigt vad som händer"

Case story

Annelie 54, är en av mina klienter som led av jobbiga humörsvängningar. Hon berättar: ”Jag var så himla arg och hade humörsvängningar deluxe. Till slut vågade jag nästan inte gå till jobbet för jag visste att jag inte kunde kontrollera mina utbrott.” Efter en viktnedgång på -12 kg och hormonbehandling mår Annelie idag toppen. Hon märkte skillnad när hon gått ner sina kilo och sedan blev hormonbehandlingen pricken över i:et. Det är nu två år sedan Annelie blev hjälpt.

Vad är humörsvängningar?

Klimakteriet är, liksom tonåren, en berg-och-dalabana av känslor, och det är en tid i livet då humöret ofta är lite svårare att behärska. Plötsligt kan minsta lilla irritationsmoment utlösa ilska eller ett raseriutbrott. Ibland varvat med extrem gråtmildhet. Humörförändringar är ett av de vanligaste symptomen under klimakteriet. En undersökning av British Menopause Society visar att ca 5 av 10 kvinnor upplever humörsrelaterade symptom i övergångsåldern.

Hur kan det visa sig?

För en kvinna som upplever humörsvängningar under klimakteriet kan känslorna ta sig uttryck på olika sätt. Hon kan känna sig gråtfärdig, lynnig och börja gråta utan anledning, ha svårt för att bestämma sig även för det minsta lilla, eller känna panik vid tanken på att behöva ta itu med något som hon normalt skulle göra med lätthet.

 

Humörsvängningarna gör även att många känner sig irriterade, har låg energi eller har svårt att koncentrera sig. Man kan säga att humörsvängningar under klimakteriet känns ungefär som PMS, och det är viktigt att förstå att dessa känslor är normala och kommer att gå över, även om det kan ta tid.

Vad beror det på?

Humörsvängningar under klimakteriet beror främst på de hormonella förändringarna som sker i kroppen under denna tid. Könshormonerna östrogen och progesteron spelar en viktig roll i regleringen av kvinnans humör och känslor, men när en kvinna närmar sig klimakteriet minskar produktionen av dessa könshormoner i äggstockarna och östrogennivåerna kan oregelbundet fluktuera från en minut till en annan. När hormonerna fluktuerar och sjunker kan det påverka hjärnans kemiska signaler och receptorer, vilket kan leda till känslomässiga förändringar och humörsvängningar. Östrogen är relaterat till produktionen av serotonin som är en humörreglerande signalsubstans. Normala serotoninnivåer kan hjälpa till att balansera humöret, medan låga nivåer kan bidra till ett sänkt humör. Fluktuerande östrogennivåer, tillsammans med andra faktorer, orsakar alltså avbrott i serotoninproduktionen, vilket leder till fler humörsvängningar.

Även sömnproblem kan orsaka humörsvängningar under klimakteriet. Sömnbrist, som är väldigt vanligt under klimakteriet, kan förvärra humöret samtidigt som ångest– och depressionssymptom i sin tur också bidrar till sömnstörningar. Humöret och sömnen påverkar alltså varandra och kan lämna kvinnan i en ond cirkel. Utöver hormonella förändringar och sömn, kan andra faktorer som stress, relationer, trauman och livsstilsförändringar också bidra till humörsvängningar under klimakteriet. 40- och 50-årsåldern är en tid då livets press kan vara störst. Många människor i denna åldersgrupp har krävande jobb, uppfostrar barn, äldre barn flyttar och man tar hand om åldrande föräldrar. All denna stress kan lägga till psykiska utmaningar och påverka kvinnans humör.

"Jag är arg och irriterad på allt och alla. Jag gråter för ingenting. Försöker anstränga mig gentemot vänner och familj, men undrar hur länge de orkar med mig.

Kvinna, 46 år

Vad kan jag göra åt humörsvängningar?

Humörsvängningar är en del av åldrandet för många kvinnor, men för att minska aggression, ilska, irritation och gråtmildhet under klimakteriet kan olika strategier och behandlingsmetoder användas. Här är några vanliga tips och alternativ:

7 tips för mindre humörsvängningar:

1. Kost

En hälsosam kost kan ha en positiv effekt på humöret och humörsvängningar under klimakteriet. Försök att äta en balanserad och hälsosam kost med frukt, grönsaker samt fullkorn, och inkludera livsmedel som är rika på antioxidanter och omega-3-fettsyror som ex fet fisk. Det finns en del bevis för att brist på vissa vitaminer, såsom B12 och magnesium, kan påverka ditt humör, så att öka ditt intag av livsmedel som är rika på dessa näringsämnen, såsom gröna bladgrönsaker, fullkorn och ägg, kan hjälpa dig med dina besvär. Undvik processad mat som kan leda till näringsbrister, vilket påverkar hormonbalansen som då också kan påverka humöret. Alkohol och koffein kan också förvärra humörsvängningarna för vissa.

 

2. Sömn

Alla vet att känslan av trötthet gör oss griniga. Att förbättra mängden sömn men även kvaliteten på din sömn kan höja ditt humör, och se därför till att få tillräckligt med sömn, 7-9 timmar per natt.

 

3. Träning

Studier visar på att träning har en positiv inverkan på humöret då träning och rörelse stimulerar frisättningen av serotonin som höjer humöret. Se därför till att träna regelbundet för att hantera eller motverka humörsvängningar.

 

4. Återhämtning

Att minska mängden stress i ditt liv kan påverka ditt humör positivt. Försök därför att sänka stressen och prioritera återhämtning. Du kan prova olika avslappningstekniker som yoga, meditation eller djupandning för att minska stress.

 

5. Stöd- & samtalsterapi

Att prata med en rådgivare eller terapeut kan hjälpa till att hantera känslomässiga utmaningar som kan uppstå under klimakteriet.

 

6. Hormonbehandling

Hormonbehandling kan kompensera för de minskade hormonnivåerna, särskilt östrogen. Detta kan bidra till att minska humörsvängningarna och andra symtom under klimakteriet.

 

7. Läkemedel

Ibland kan läkare rekommendera antidepressiva läkemedel för att behandla svårare humörsvängningar.

.

Varje kvinna kan uppleva humörsvängningar under klimakteriet på olika sätt. Det är ett väldigt vanligt symptom, men om du känner att humörsvängningarna är för svåra att hantera och påverkar ditt vardagliga liv i för stor utsträckning är det viktigt att söka stöd och råd från en läkare för att hantera symtomen på ett effektivt sätt.

 

Summering

Depression, utbrändhet och sjukskrivningar är vanligare för kvinnor i övergångsåldern än under resten av livet. Enligt en svensk fallstudie visade det sig att humöret samt att bli låg och känslig var det värsta symptomet under klimakteriet enligt de flesta kvinnorna. De kände inte igen sig själva och hur de reagerade på stress. Varje kvinna upplever klimakteriet unikt, men med kunskap kring symptom och med en personlig strategi, kan du hantera dina humörsvängningar, optimera ditt välmående och må bra genom den här övergången.

Källor:
  1. Lycke, Anette. Swedish women’s experiences of menopausal transition: A focus group study. ScienceDirect. 2023.

  2. Stuenkel, C, et. al. Menopause. 2022 

  3. Mood and the menopause. American menopause Society. 2023. 

  4. Loftrup, J. et.al. Humörsvängningar och sömnbrist det värsta med klimakteriet. 2023.