Huvudvärk

Vanligtvis en följd av klimakteriets hormonella förändringar.

”Jag har haft migrän i ca 20 år som i klimakteriet övergick till en fruktansvärd huvudvärk, vilket innebär att jag ca 20-25 nätter i månaden vaknar med sprängande huvudvärk efter ett par timmars sömn.”

Case story

Ulrika 48, har lidit av migrän och hormonell huvudvärk hela sitt vuxna liv. I förklimakteriet blev det värre. Huvudvärken kom oftare. För att minska frekvensen av anfall tog Ulrika kosttillskott av magnesium, drack rikligt med vatten och gick dagliga promenader i dagsljus. Det hjälpte henne till viss del. Det var först när mensen m upphörde som hon blev av med sin huvudvärk.

Vad är hormonell huvudvärk?

Hela 65 procent av de som drabbas av migrän är kvinnor. Studier har visat att nästan var tredje kvinna drabbas av migrän, och de flesta säger att de har anfall som inträffar oftare än en gång i månaden. Kvinnor i fertil ålder påverkas tre gånger så många som män. Hormonell huvudvärk och migrän kan bli mer frekvent och svårare för kvinnor under klimakteriet eftersom hormonnivåerna i kroppen fluktuerar kraftigt under denna period i livet.

Hur kan det visa sig?

Vanlig huvudvärk och migrän skiljer sig åt. Migrän är återkommande tillfällen av huvudvärk som hindrar dig från att fungera, och det varar normalt mellan fyra och 72  timmar och åtföljs ofta av illamående och ljuskänslighet. Det kan förekomma med eller utan aura. 

 

Vanlig huvudvärk däremot är när det förekommer en smärta i huvudet men utan de andra symptomen på en migrän. Vid spänningshuvudvärk är smärtan ofta molande och sitter som ett spänt band runt huvudet. I förklimakteriet kan dina befintliga symptom bli besvärligare och du kan t o m drabbas av migrän för första gången i ditt liv.

Kvinna som sitter framför datorn, håller båda händerna för munnen och ser orolig ut.

Vad beror det på?

Många kvinnor som har haft migrän innan klimakteriet har upplevt att de får besvär precis innan mensen kommer, och det beror på att hennes östrogen då droppar för snabbt eller att hennes östrogennivåer då blir för låga. Ökad hormonell huvudvärk och hormonell migrän under klimakteriet kan, precis på samma sätt, vara ett resultat av fluktuerande östrogennivåer.

Det finns olika anledningar till att sjunkande östrogennivåer kan öka migränanfall. Bl.a. påverkar sjunkande östrogennivåer sammandragningar och utvidgning blodkärl. Dessutom kan du, om du inte detoxar och metaboliserar östrogen som du ska, få höga ötstrogenmetaboliter som cirkulerar runt i kroppen vilket kan öka histamin och trigga huvudvärk. Utöver detta gör låga östrogennivåer att kvinnor känner smärta mer intensivt.

Trots att huvudvärken under klimakteriet oftast är hormonell huvudvärk, kan besvären orsakas av andra åkommor som ex. järnbrist, stress, spända muskler, infektioner, sömnbrist, synfel, lågt blodsocker, humörsvängningar eller abstinens efter bl a kaffe och socker. Huvudvärk kan även vara ett tecken på allvarlig sjukdom. Detta är väldigt ovanligt, men det är därför viktigt att kontakta en läkare för utredning om du upplever återkommande huvudvärk.

"Min migrän, som jag haft sen jag var sju år gammal, försvann helt sen jag började med hormonbehandling."

Kvinna, 47 år

Vad kan jag göra åt huvudvärken?

Tack och lov kan hormonell huvudvärk och hormonell migrän bli bättre efter menopausen när din mens upphör och dina östrogennivåer är stabilt låga. Att lindra huvudvärk under klimakteriet kräver dock en kombination av olika strategier. Här är några tips som kan vara till hjälp.

7 tips för att mindre huvudvärk:

1. Träning

Träning och regelbunden rörelse har visat sig förebygga migrän. Om du inte redan tränar idag kan det vara en utmaning att börja, särskilt om du lider av andra symptom under klimakteriet. Se därför till att ta små steg och göra någon typ av träning/rörelse varje dag. En kort promenad är bättre än inget alls!

2. Sömn

Prioritera en god sömn och se till att du får tillräckligt med sömn varje natt, ca. 7-9 timmar, eftersom sömnbrist kan leda huvudvärk.

 

3. Återhämtning

Stress är en vanlig orsak till huvudvärk, och bara att gå igenom klimakteriet är en stress i sig. Om stress är en utlösande faktor till din huvudvärk så se till att du prioriterar vila, egen tid, återhämtning, meditation, avslappning och sömn.

 

4. Undvik triggers

Försök att hålla koll på saker som kan utlösa din huvudvärk. Detta kan vara viss mat, socker, alkohol, koffein, stress, sömnbrist eller hormonella fluktuationer. Skriv gärna en ”huvudvärksdagbok” och försök att identifiera och undvika de faktorer som kan utlösa huvudvärk.

 

Case

”När jag förändrade min kost och tog bort socker och mjölk så försvann i princip min migrän och huvudvärk helt och hållet.

Det är två år sedan jag gjode denna förändring och jag kommer aldrig att börja äta det igen. De få gånger jag fuskat får jag huvudvärk dagen efter, nästan som en bakfylla.”

Kvinna 44 år

5. Kost & vätska

Se till att äta en balanserad och näringsrik kost och drick tillräckligt med vatten. För lite av dem både leder ofta till huvudvärk, inte bara i klimakteriet, utan generellt.

 

6. Hormonbehandling

Om du lider av hormonell huvudvärk eller hormonell migrän, kan hormonbehandling vara en lösning för dig. Hormonbehandling kan balansera dina hormoner och minska frekvensen av anfall. De som är drabbade av migrän har en liten ökad risk för stroke, och risken för stroke är t o m högre om du lider av migrän med aura. Lider du av migrän bör du därför känna till att risken för stroke ökar ytterligare med östrogen i tablettform, men inte med inte östrogen som tas via huden som ex plåster, gel eller spray.

 

7. Konsultation

Om du upplever regelbundna och besvärliga migränanfall eller annan huvudvärk, rådgör med din läkare för att få en noggrann utvärdering och en anpassad behandlingsplan.

Summering

Precis som för flera andra klimakteriebesvär så är huvudvärk och migrän starkt sammankopplat med livsstilen. Se därför till att identifiera triggers som kan utlösa huvudvärken och gör dig av med dessa. Det är inte ovanligt att mat triggar huvudvärk, och en del kvinnor jag stött på har blivit hjälpta av att göra ett födoämnestest för att se om de har en överkänslighet mot något typ av livsmedel. När de sedan plockat bort detta livsmedel har huvudvärken försvunnit.

Källor:
  1. MacGregor E A. Menstrual and perimenopausal migraine: A narrative review. National Library of Medicine. 2020.
  2. Sundholm A et.al. Migrän. Internetmedicin. 2022.
  3. MacGregor E A, et.al. Incidence of migraine relative to menstrual cycle phases of rising and falling estrogen. National Library of Medicine. 2006.
  4. Schürks M et.al. Migraine and cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2009.
  5. Dr Brooke Show #349 All About Perimenopause & Menopause. 2023
  6. Hudson J et.al. Headache at menopause and in hormone replacement therapy users. National Library of Medicine. 2000.
  7. Renoux et.al. Transdermal and oral hormone replacement therapy and the risk of stroke: a nested case-control study. National Library of Medicine. 2010.