Oro
Klimakteriesymptom som kan påverka dig fysiskt och mentalt.
"Efter ett par månader med sömnbrist slutade hjärnan att fungera. Det gick ut över mitt arbete och jag kände att mitt självförtroende försvann mer och mer. Till slut tog oron och ångest över helt och hållet. På dagarna var jag orolig att chefen skulle märka att jag inte hade samma koll som tidigare och på nätterna låg jag vaken och funderade på om jag ens var värd att få vara kvar på företaget".
Case story
Johanna 55, upplevde stark oro och ångest under klimakteriet. Hon vaknade med ett tryck över bröstet. Hon beskrev: ”Det känns som en elefant sitter på mitt bröst. Det är tungt att andas och det känns som om oron vill krypa ur min egen kropp.” Johanna blev hjälpt med att få rätsida på sin oro med hormonbehandling och att komma igång med fysisk aktivitet 3 gånger per vecka.
Vad är oro?
Oro är ett vanligt klimakteriebesvär som mer än hälften av kvinnorna i åldern 45-65 år upplever. Det kan vara ett obehagligt symptom som kan få dig att känna dig rädd eller spänd, och det kan komma från ingenstans eller krypa sig på långsamt. Oro i klimakteriet kan även innefatta ångest och panikångest, och det kan uppstå närsomhelst. Det kan smyga sig in väldigt tidigt under förklimakteriet, redan innan din mens har förändrats, men kan även komma senare efter menopausen. För vissa kvinnor är oro och ångest det enda symptomet som drabbar henne och det är då sällan hon kan göra kopplingen mellan besväret och klimakteriet. I stället tror hon att hon inte klarar livet i stort och de utmaningar hon ställs inför som hon tidigare brukade göra.
Hur kan det visa sig?
Det finns olika grader av den oro och ångest som en kvinna kan uppleva i klimakteriet. Från mild ångest som kan upplevas som en vag oroskänsla eller orostankar, till svår ångest som kan påverka kvinnans dagliga liv. Oron och ångesten kan leda till en rad olika psykiska och fysiska besvär för kvinnan. Detta kan vara allt från snabb puls och andning, illamående, svettningar, skakningar, torr mun, rädsla och muskelspänningar till panikattacker, andnöd, hjärtklappning och bröstsmärtor.
"Jag upplever det där med oro & ångest i kroppen när jag vaknar, då måste man liksom skynda sig upp, så att oron släpper. Absolut inte ligga kvar, då blir det bara värre."
Kvinna, 50 år
Vad beror det på?
Under klimakteriet sker många förändringar, och det kan således vara svårt att hitta en ensam orsak till upplevd oro och ångest. Oro och ångest går ibland, men inte alltid, hand i hand med nedstämdhet och symptom på depression. Precis som humörförändringar, nedstämdhet och depression, kan oro uppstå på grund av de sjunkande östrogennivåerna under klimakteriet som förändrar hur kvinnans hjärna fungerar. Studier visar att östrogen är kopplat till både dopamin- och serotoninnivåer i hjärnan. Under klimakteriet sjunker även kvinnans progesteronnivåer som är kopplade till kvinnans signalsubstans GABA, vilket gör henne lugn. Med låga nivåer av GABA och serotonin kommer kvinnan att känna sig mer orolig. Samtidigt som östrogenet i kroppen sjunker, ökar kroppens nivåer av stresshormonet kortisol. Stress är en annan faktor som kan leda till ökad oro. Vissa kvinnor är mer mottagliga för effekterna av förändrade hormonnivåer än andra.
Tre viktiga signalsubstanser
Dopamin påverkar bl a självförtroende, självkänsla, sömn samt balanserar dopaminet.
Serotonin påverkar bl a självförtroende, självkänsla, sömn samt balanserar dopaminet.
GABA verkar lugnande, avslappnande och ångestdämpande.
Andra orsaker till en känsla av ökad oro och ångest under klimakteriet kan vara för lite sömn, alkohol, arbete, självförtroende och självkänsla samt familj, barn och relationer. Ibland är det enkelt att hitta orsaken till oron och ibland kan den vara helt ogrundad eller en kombination av flera olika orsaker. För många kvinnor inträffar klimakteriet samtidigt som mycket annat i livet inträffar. Det kan vara tonårsbarn som har sena utekvällar, ungdomar som flyttar hemifrån, föräldrar som är gamla och sjuka eller karriärmöjligheter på arbetet. Detta kan också vara anledningar som ökar känslorna av oro eller ångest, eller gör det svårare att göra kopplingen mellan känslorna och klimakteriet.
Om du redan tidigare har upplevt en allvarligare form av ångestsyndrom är det viktigt att vara medveten om att detta kan bli värre igen när du går igenom klimakteriet.
Vad kan jag göra åt oron?
Vägen framåt för att må bättre och hantera känslorna av oro och ångest är olika för varje kvinna. Det finns åtgärder som du själv kan ta, och dessa behandlings- och hanteringsalternativ liknar de som kan hjälpa till vid symptom på depression.
6 tips för att minska oro & ångest:
1. Samtala
Dela dina känslor och upplevelser med nära vänner eller familjemedlemmar som kan ge stöd och förståelse. Oavsett om du pratar med någon närstående eller om du tar professionell hjälp som ex KBT, kognitiv beteendeterapi, så kan samtal vara ett stöd i att hantera ångest och oro.
2. Fysisk aktivitet
Träning och rörelse kan göra underverk för oro och ångest på flera sätt. Det ökar din känsla av välbefinnande, din självkänsla, din kroppsuppfattning och känslor av lycka, och det minskar dina nivåer av stress och ångest. Om du inte redan tränar idag, försök titta på hur du kan lägga till någon form av fysisk aktivitet till din vardag. Studier visar att allt från måttlig till kraftig fysisk aktivitet är relaterad till en höjning av humöret. När du mår dåligt eller har känslor av oro eller ångest, kan du känna dig trött och låg i energi och träning kan vara det sista du känner för att göra. Försök dock ändå att ta på dig dina träningsskor och gå utomhus. En kort promenad om fem minuter är bättre än att inte träna alls och det kan verkligen hjälpa dig att må bättre.
3. Återhämtning
Återhämtning och avslappning låter enkelt men kan ibland vara svårt och frustrerande. Bara tanken på avslappning kan, för vissa kvinnor, ha rakt motsatt effekt. Försök att hitta det som fungerar för dig och något som du gillar. Det kan vara en promenad i naturen, yoga, djupandningar, avslappning, meditation eller något helt annat.
4. Sömn
Se till att skapa de bästa förutsättningar du kan för att få en god natts sömn.
5. Alkohol
Alkohol kan förvärra oro och ångest. Det kan därför hjälpa att minska eller undvika detta.
6. Hormonbehandling
Om din oro och ångest är relaterad till klimakteriet, kan hormonbehandling förbättra ditt humör och din ångest.
Summering
Livsstilsförändringar som regelbunden motion, en balanserad kost och tillräckligt med sömn kan hjälpa till att förbättra ditt välbefinnande och minska din oro och ångest. Kontakta dock alltid en läkare om du upplever att oron och ångesten påverkar dig i ditt vardagliga liv och hindrar dig från att leva så som du önskar. Antidepressiva läkemedel kan hjälpa till för att hantera ångest, särskilt om du lider av en ångestsjukdom som inte är relaterad till klimakteriet.
Källor:
- Gordon. L, Naturally Occurring Changes in Estradiol Concentrations in the Menopause Transition Predict Morning Cortisol and Negative Mood in Perimenopausal Depression, National Library of Medicine. 2016.
- Currie, H, Menopause – Understanding the impact on women and their partners. National Library of Medicine. 2019.
- Bromberger JT et al. Does risk for anxiety increase during the menopausal transition? Study of women’s health across the nation. Menopause. National Library of Medicine. 2013.
- Freeman EW, Sammel MD. Anxiety as a risk factor for menopausal hot flashes: evidence from the Penn Ovarian Aging cohort. Menopause. National Library of Medicine. 2016.
- Dr Brooke Show #349 All About Perimenopause & Menopause. 2023.