Ledvärk
Smärta som kan bli kronisk och försämra din livskvalitet.
Ledvärk i klimakteriet är vanligt. En studie visar att ca 40 % av kvinnorna mellan 45-65 år upplever ledvärk. En annan studie att >70% har muskuloskeletala symptom.
Innan, under och efter att en kvinna når klimakteriet går hennes kropp igenom drastiska hormonella förändringar som kan påverka henne på många sätt. Förändringarna kan ta sig uttryck på olika vis, och ett av dessa är i form av ledvärk.
Ledvärk, som ofta innebär värk, smärta, stelhet och svullnad runt leden, samt muskelvärk, är två av de vanligaste symptomen för en kvinna under och efter klimakteriet.
Case story
Vad är ledvärk?
För många upplevs ledvärk som en oförklarlig värk som dyker upp på olika ställen i kroppen. Värken kan bli kronisk över tid och påverkar och begränsar kvinnan på flera olika sätt i vardagen, samtidigt som den på längre sikt kan leda till försämrad sömn pga smärta, nedstämdhet och humörsvängningar. Effekten av ledvärken är ofta rehabövningar i månader, onödiga operationer och ännu mer rehabövningar för att, i de flesta fall, enbart resultera i kvarvarande värk och smärta.
Hur kan det visa sig?
För de flesta kvinnor är ledvärken som störst i ryggen, nacken, käken, axlarna, armbågarna, handlederna och fingrarna. Det är vanligt med värk som flyttar på sig och det kan visa sig som bl a frozen shoulder, ländryggsvärk eller hälsporre,
Värken är oftast som värst på morgonen och avtar successivt allt eftersom dagen går. Kvinnor kan uppleva värken på olika sätt, men oftast är ledvärk smärtsamt och värken efterföljs ofta av ökad stelhet och svullnad i leder, bindväv och muskler.
Vissa kvinnor upplever värken som en skjutande smärta som rör sig längs ryggen, benen och armarna, medan andra upplever värken som en mer brännande känsla, speciellt efter ett träningspass.
En kvinna som upplever muskel- eller ledvärk får oftast svårt för att träna till följd av sina smärtor. Bristen på träning orsakar sämre blodsockerbalans och påverkar kvinnans sömn. Detta i sin tur leder ofta till viktökning och påverkar hennes humör. Ledvärk lämnar alltså ofta kvinnan i en ond cirkel som kan vara svår att ta sig ur.
Vad beror det på?
Det finns flera orsaker till led- och muskelvärk i åldern kring klimakteriet.
Hormonella förändringar
En av orsakerna till att kvinnor kan drabbas av ledvärk under klimakteriet är den hormonella förändringen som sker i kvinnans kropp under denna tid. Östrogennivåerna minskar avsevärt och även testosteronet och progesteronet i kroppen blir lägre. Östrogen, och i viss mån även testosteron, är hormon som har antiinflammatoriska egenskaper. Östrogen håller inflammationer i schack, gör oss mer smärtkänsliga, hjälper kroppen att hålla en vätskebalans och ser till att vävnader förblir elastiska. Testosteron stöder och ökar bentätheten, och progesteron ökar smärttröskelnivåerna. Tillsammans har alltså en minskning av dessa tre hormon en betydande inverkan på våra ben, muskler och mjuka vävnader i kroppen, med inflammation och ökad känslighet, stelhet, torrhet, svullnad och smärta i lederna som följd. En minskad östrogenproduktion påverkar även skelettet då förändringarna i hormonnivåerna kan leda till minskad benmassa och öka risken för benskörhet (osteoporos).
Åldrande
Utöver hormonella förändringar kan även ledvärken bero på andra faktorer. Åldrande kan leda till slitage på lederna och på så sätt öka risken för ledvärk och andra ledbesvär. Dessvärre sammanfaller klimakteriet ofta med sarkopeni (åldersrelaterad förlust av muskelmassa) och den naturliga åldrandeprocessen, och led- och muskelvärken kan därför vara ett resultat av de båda i kombination. Åldrandet och hormonella förändringar under klimakteriet kan tillsammans också påverka muskelmassan negativt och det är betydligt svårare att öka sin muskelmassa. Detta i sin tur kan leda till svagare muskler, ökad belastning på leder och muskler samt sänkt ämnesomsättning.
Livsstilsfaktorer
Även andra faktorer som stillasittande livsstil, dålig kost och brist på regelbunden motion kan förvärra den muskel- eller ledvärk som en kvinna upplever under klimakteriet. Som tidigare nämnt är ledvärken ofta en ond cirkel som kan vara svår att ta sig ur, och ledvärken kan förvärras av de andra symptom som en kvinna kan uppleva under klimakteriet. Exempelvis kan inaktivitet i sig vara ett resultat av andra effekter av klimakteriet som värmevallningar och trötthet. Ledvärken kan bli värre av stress, medan ökad stress i sig också kan vara en effekt av klimakteriet då perioden med sina fysiska och emotionella förändringar skapar en känsla av stress hos kvinnan. Utöver det lämnar klimakteriet ofta kvinnan i sömnproblem som i sin tur påverka kroppens förmåga att återhämta sig och reparera skadade vävnader, vilket kan påverka led- och muskelhälsan.
"Hur länge ska jag stå ut? Jag har ont i nacke, axlar, hela bröstryggen, periodvis i ländryggen, höger höft och fötternas trampdynor. Är dessutom väldigt stel i hela kroppen"
Kvinna, 48 år
Vad kan jag göra åt ledvärken?
Ledvärk är dessvärre ett vanligt symptom som många kvinnor i klimakteriet tampas med. Däremot kan du lindra din värk genom att prova följande åtgärder:
8 tips för att minska ledvärk:
1. Träning
Träning är ett bra sätt att stärka dina muskler och leder. Regelbunden fysisk aktivitet kan minska din smärta i lederna samtidigt som det ökar flexibilitet och rörelseomfånget. Träning ger också bättre sömn och mer energi samtidigt som det förbättrar ditt allmänna välbefinnande. Genom träning under klimakteriet kan du hålla nere din vikt vilket minskar trycket på dina leder. Det finns olika typer av träning du kan göra för att underlätta din ledvärk som ex. promenader, yoga, tai chi, simning och skonsam pilates. Se till att vara fysiskt aktiv varje dag, men undvik för tuff träning som orsakar smärta. Styrketräning är extra bra träning då det hjälper dig att bibehålla din muskelmassa, stärka musklerna runt leder och förbättra stabiliteten, vilket i sin tur kan minska belastningen på lederna.
2. Stretching
Genom att stretcha och göra flexibilitetsövningar kan du förbättra din rörlighet och minska stelhet i lederna och värk i musklerna.
3. Återhämtning
Stresshormonet kortisol kan öka inflammation i lederna. Regelbunden motion och olika typer av stresshantering och avslappningstekniker som meditation, muskelavslappning, yoga eller djupandning kan minska dina stressnivåer och på så sätt även minska din smärta. Andra avslappningstekniker är KBT, mindfullness, andningsövningar, visualiseringsövningar, vistas i naturen, att läsa eller att lyssna på musik. Vi alla är unika, och varje kvinna föredrar olika stresshanteringstekniker, så testa dig fram tills att du hittar en teknik som passar dig. Oavsett vilken teknik du väljer är det viktigt att du tar dig tid för avslappning varje dag.
4. Kost
Försök att äta en antiinflammatorisk kost där du inkluderar hälsosamma och näringsrika livsmedel samtidigt som du tar bort inflammationsdrivande födoämnen. Välj antiinflammatoriska livsmedel som ex. färsk frukt, bär, grönsaker, svamp, nötter, frö, skaldjur och vildfångad fet fisk. Ät tillräckligt med protein varje dag och vid varje måltid, minst 1 gram/kg kroppsvikt. Se även till att du har koll på ditt blodsocker genom att undvika snabba kolhydrater som vissa frukter och grönsaker, socker, alkohol, fika, godis etc. Välj födoämnen med lågt GI, se lista.
5. Vätska
Under klimakteriet när kvinnans östrogennivåer sjunker, minskar även hennes kropps förmåga att bibehålla vätska. Detta kan leda till uttorkade och stela leder. Se därför till att dricka mycket vätska under dagen, minst 1,5 liter vatten per dag.
6. Kosttillskott
Olika kosttillskott som kollagen, MSM, omega 3, vitamin D och näringspulver kan hjälpa dig med din led- och muskelvärk. Kollagen är ett protein som ger strukturellt stöd till lederna och hjälper till att hålla dem friska. När vi blir äldre minskar kollagenproduktionen vilket kan leda till ledvärk och stelhet, testa därför kollagentillskott för att motverka detta. MSM, (metylsulfonylmetan) innehåller svavel och har stor betydelse för hår, hud, naglar och brosk, men även för skelettet. MSM har visat sig kunnat hjälpa individer med ledvärk. Omega-3-fetter kan minska inflammation, vilket kan hjälpa till att lindra ledvärk och stelhet relaterad till artrit i klimakteriet. Det är svårt att få i sig alla näringsämnen med en traditionell kost, därför kan du behöva komplettera med ett näringspulver som innehåller ditt dagliga behov av vitaminer, mineraler, antioxidanter samt en bas av aminosyror.
7. Infraröd bastu
Infraröd bastu, eller red light therapy, stimulerar blodflödet på vävnadsnivå och minskar inflammation.
8. Hormonbehandling
Min uppfattning är att många kvinnor som jag möter och hör, upplever en förbättring i sina led- och muskelbesvär av hormonbehandling. Aktuella studier visar att användning av östrogen hos postmenopausala kvinnor kan resultera i en låg men varaktig minskning av ledvärken. En tvärsnittsstudie som involverade postmenopausala kvinnor, fann att muskeltvärsnittsarea och greppstyrka var större hos användare av östrogenersättningsterapi än hos icke-användare
Eftersom klimakteriet sammanfaller med en period i livet då förekomsten av reumatiska tillstånd ökar, kan det vara svårt att avgöra den exakta orsaken till just din ledsmärta. Därför är det viktigt att du kontaktar vårdcentralen för vidare utredning.
Summering
Muskel- och ledvärk är ett vanligt symptom som påverkar många kvinnor i klimakteriet. Upplevelsen är unik, och smärtan kan variera från kvinna till kvinna. Led- och muskelvärk kan påverka dig och ditt liv på flera olika sätt och risken är att du som kvinna hamnar i en ond cirkel som kan vara svår att ta dig ur. Det finns dock åtgärder som du kan ta till för att minska dina symptom, och med rätt hjälp kan du ta dig ur den onda cirkeln!
Källor:
- Currie H, Moger SJ. Menopause – Understanding the impact on women and their partners. National Library of Medicine. 2019.
- Vonda J Wright. et. al. The musculoskeletal syndrome of menopause. Taylor & Francis. 2024.
- Roman-Blas J A. et a. Osteoarthritis associated with estrogen deficiency. National Library of Medicine. 2009.
- Better by Dr Brooke Dr Brooke Show #349 All About Perimenopause & Menopause
- Flamholc A. Linden Hirschberg A. ABC om Klimakterievård. Läkartidningen. 2023.
- Raaf S. Vad varje kvinna bör veta om klimakteriet. Folkhäla Sverige. 2020.
- Lu C-b. et a. Musculoskeletal Pain during the Menopausal Transition: A Systematic Review and Meta-Analysis. National Library of Medicine. 2020.
- Chlebowski R T et a. Estrogen Alone and Joint Symptoms in the Women’s Health Initiative Randomized Trial. National Library of Medicine. 2014.
- Gibson C. et. Al. Menopause symptoms and chronic pain in a national sample of midlife women veterans. The Journal of Menopause Society. 2019
- Sotogarcia, L. ”The Effects of Red Light Therapy on Joint Pain, Stiffness, and Range of Motion in Patients with Rheumatoid Arthritis and Osteoarthritis.” California State University, Stanislaus, 2018.
- Bergqvist J. Kollagen – ett kosttillskott för hud, skelett och leder. Hälsa & Funktionsmedicin.
- Taaffe DR, Newman AB, Haggerty cl, et al. Estrogen replacement,muscle composition, and physical function: the health ABc study. Med Sci Sports exerc. 2005;37.